Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 sep 2016

We hebben liever een stil kantoor dan gratis lunch

Kakelende collega’s, tikkende toetsenborden en een rinkelende telefoon, het zijn voor velen van ons dagelijkse taferelen. Soms denk je jezelf eventjes naar een leeg strand, met alleen maar het geluid van de golven, want deze herrie is niet bevorderlijk voor je humeur.

Recent Brits onderzoek heeft zelfs aangetoond dat werknemers liever een rustige werkplek hebben dan een gratis lunch, schrijft RTL. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Oxford University. Zij hebben 1200 managers en werknemers ondervraagd en stelde vooral vragen over wat zij het liefst op hun werk zouden zien.

Driekwart van de ondervraagden werkte in een zogeheten kantoortuin, eigenlijk een kantoor zonder scheidingswanden. Hier zit iedereen met elkaar in één grote ruimte. Zo ontstond er blijkbaar ook één grote wens: stilte.

https://twitter.com/i/status/755337597216550912

Vooral de jongere werknemers ergeren zich aan het lawaai, ze kunnen zich hierdoor niet goed concentreren. Om dat wel te doen, luisteren de meesten van hen naar muziek, of verhuizen ze van hun bureau naar een rustigere plek.

Meer stress

Van een onrustige werkplek daalt de productiviteit en neemt stress toe. Een volgens RTL veel aangehaald onderzoek rondom geluid op de werkvloer is er één uit 1998. Daarin staat dat wie in een gehorige omgeving werkt, regelmatig wordt onderbroken. Daardoor kun je je automatisch moeilijker concentreren.

Andere onderzoeken tonen ook aan dat het stressniveau van de werknemers in rumoerige ruimtes stijgt. Hierdoor hebben collega’s minder zin om met elkaar te praten (wat het geluidsniveau op zich weer ten goede zou komen).

Zo houd je het rustig

Maar wat kun je op kantoor doen om je stressniveau een beetje laag te houden en je niet te ergeren aan al het gekwek, getik en geroezemoes? Vloerbedekking is één van de antwoorden. Dit dempt in ieder geval het geluid van de wandelende collega’s. Glas weerkaatst geluid juist, dus ramen en glazen kasten zijn eigenlijk niet zo’n goed idee. Toch lijkt een kantoor zonder ramen ons ook niets.

Voor jezelf kun je ook proberen zoveel mogelijk geluid buiten te sluiten, dat kan bijvoorbeeld door instrumentale muziek op te zetten of het geluid van de natuur. Regen- of ‘heelal’-geluid komen de concentratie vaak ten goede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We hebben liever een stil kantoor dan gratis lunch
Sluiten