Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 14 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Verbod op rookruimten gaat niet door

Het verbod op speciale rookruimten in horeca is afgewezen. CAN (Clean Air Nederland) verloor woensdagochtend een rechtszaak tegen de Nederlandse staat.

„We zien dit eerder als uitstel, zeker geen afstel”, vertelt een strijdvaardige Tom Voeten tegen Metronieuws. De belangenbehartiger voor niet-rokers mag dan teleurgesteld zijn over de uitspraak van de rechter, opgeven is geen optie.

Beroep

Voeten geeft aan dat CAN het niet laat zitten bij de uitspraak. „Wij gaan zeker in beroep, want we vinden dat er nu nog steeds een onacceptabele situatie bestaat met overlast. Het is namelijk de norm dat je met roken anderen niet moet hinderen.”

Voeten stelt bovendien dat niemand belang heeft bij deze afspraak. „Veel partijen vinden het jammer”, aldus de woordvoerder van CAN. „Ook de horeca geeft aan dat zij niet blij zijn met deze halfslachtige situatie, er is een duidelijke regel nodig.”

Er wordt door Voeten verteld dat vanuit de tegenpartij, de overheid, eveneens geluiden komen om de ruimtes af te schaffen. Zo sprak de ChristenUnie eerder dit jaar de hoop uit dat rookruimtes uiteindelijk helemaal verdwijnen. „We hebben met elkaar afgesproken dat de horeca 100 procent rookvrij wordt”, aldus kamerlid Carla Dik-Faber.

Rechtszaak

CAN spande in juni een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om de volledig afschaffing van rookruimten in horeca te bewerkstelligen. De organisatie is van mening dat het tegen internationale afspraken ingaat.

Waarom het verbod dan toch niet doorgaat? „Hoewel Nederland een verdrag heeft getekend dat het land verplicht om een rookvrije omgeving voor alle burgers te creëren, heeft deze regel geen rechtstreekse werking”, vertelt Voeten naar aanleiding van de uitspraak van de rechter. „Daarom kan het verweer niet worden goedgekeurd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.