Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2016

Poetin’s partij wint parlementsverkiezingen Rusland

De partij Verenigd Rusland heeft met een flinke voorsprong de parlementsverkiezingen in Rusland gewonnen. Dat blijkt zondagavond uit de eerste exitpoll van staatsonderzoeksbureau VTsIOM.

De partij van president Poetin en premier Medvedev haalde 44,5 procent van de stemmen binnen. Een goed resultaat, vindt president Vladimir Poetin. Ook al zijn het moeilijke tijden, mensen hebben wel op Verenigd Rusland gestemd, zo sprak hij.

Recessie

Al meer dan twintig maanden kampen de Russen met een recessie, waarbij vele banen sneuvelen en de inkomens van hen die nog wel werk hebben worden uitgehold door de wegkwijnende roebel. Ondanks alle ellende, blijft Poetin in de peilingen de grote held.

De tweede partij is de nationalistische LDPR met 15,3 procent van de stemmen, gevolgd door de communisten met 14,9 procent en de partij Rechtvaardig Rusland met 8,1 procent.

Liberale partijen

Volgens de exitpoll komen de liberale partijen – de enige groep die Poetin openlijk bekritiseert – niet boven de kiesdrempel van 5 procent. Van de 450 zetels wordt de helft volgens partijlijsten verdeeld, de andere helft in directe verkiezingen. Sommige liberale kandidaten maken hierdoor nog wel een kans op een zetel via hun district.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetin’s partij wint parlementsverkiezingen Rusland
Sluiten