Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 27 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Nederlander shopt wat af op vakantie, maar kopen…

Nederlanders winkelen maar wat graag tijdens hun vakantie. Gek genoeg letten we wel weer op onze knip.

Spanjaarden spannen de kroon als het om vakantieshoppen gaat, maar Nederlandse toeristen staan van de Europeanen prominent op nummer twee. Ook al winkelen we op vakantie wat af, het is niet zo vreemd dat de zuiderburen ons in moppen altijd wegzetten als ‘den gierigen Hollanders’. Na de Denen geven de Nederlanders namelijk het minste uit en dat terwijl we winkel in, winkel uit gaan in plaats van dat we op het strand liggen.

Londen geliefd

Dat blijkt uit een onderzoek dat online reisbureau Expedia.nl maandag naar buiten brengt. Expedia zocht ook uit welke shopbestemmingen we het liefst bezoeken. Nederlanders kiezen dan voor Londen (20 procent), het eigen Amsterdam (17 procent) en Parijs (13 procent) als topshopsteden. Londen staat ook bovenaan bij Europeanen als totaal (20 procent), gevolgd door Parijs (12 procent) en Milaan (11 procent). Buiten Europa is New York met afstand de favoriete bestemming.

95 procent van de duizend Nederlandse ondervraagden geeft aan tijdens de vakantie te gaan winkelen. Voor Spanjaarden staat het percentage op 99 procent, Ierland met de top 3 compleet. Noren en Denen interesseren zich veel minder voor kopen tijdens de vakantie.

Nederlander shopt wat af op vakantie, maar kopen…
Shoppen als toerist in het eigen Amsterdam doen we graag, hoe druk het soms – zoals in de Kalverstraat – ook is. / Remko de Waal | ANP

We flaneren vooral door de winkelstraten ‘omdat je op reis items kunt kopen die je thuis niet vindt’ (25 procent). Daarnaast vinden Nederlanders winkelen tijdens de vrije weken gewoon erg leuk (16 procent). Voor één op de vijf mensen die aan het Expedia-onderzoek meededen, spelen shopmogelijkheden een belangrijke rol in de keuze van een reisbestemming.

Maar ja, geven we ook wat uit? Nee, dus. Kijken, kijken niet kopen is het wat de Hollandse vakantieklok slaat. Europeanen geven gemiddeld 486 euro uit aan vakantieaankopen als gadgets, fashionitems en souvenirs. Wij Nederlanders kopen voor gemiddeld 343 euro. Alleen de Denen houden met 327 euro de hand nog wat strakker op de portemonnee. De Fransen (622 euro), Spanjaarden (595 euro) en Ieren (577 euro) kopen er lustig op los.

Wat kopen we vooral?

Kleding: 73 procent

Schoenen: 43 procent

Drank/eten: 30 procent

Souvenirs: 23 procent

Sieraden: 19 procent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.