Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 13 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Hollandse pot zit niet-Westerse afvaller dwars

Jarenlang zocht ze naar een manier om kilo’s kwijt te raken. Diëtisten gaven haar advies, recepten van healthgoeroe’s als Sonja Bakker en Rens Kroes werden bekeken, maar telkens kwam Vivian Acquah weer op hetzelfde punt uit. De Amsterdamse met Afrikaanse roots vindt Hollandse pot helemaal niks en de smaken uit de Westerse keuken noemt ze ‘saai en eenzijdig’.

Probleem: heel wat dieetadviezen en gezonde recepten die in ons land voorhanden zijn, zijn gebaseerd op de Hollandse eetcultuur.

Bakbanaan?

„Diëtisten vertelden mij wel waar ik op moest letten, bijvoorbeeld niet te veel aardappels door de stamppot, maar de producten die werden genoemd, gebruik ik niet in mijn keuken”, zegt Acquah. „Als ik dan om advies vroeg om bijvoorbeeld tropische groenten in een gezond gerecht te verwerken of een tip vroeg om bakbananen op een gezondere manier te bereiden, hadden ze geen antwoord. Ze hadden zelf nog nooit met deze producten gewerkt, dus hoe kon iemand mij dan advies geven?

Zelf

Acquah besloot het heft in eigen hand te nemen en met hulp van haar zintuigen en creativiteit op zoek te gaan naar gezonde gerechten die bij haar wel in de smaak zouden vallen. Met succes. In 10 maanden tijd viel ze 41 kilo af.

„Bakbanen grillen in de oven geeft echt bijna dezelfde smaak als wanneer je ze frituurt. Maar grillen is een stuk gezonder”, tipt Acquah. „En Hollandse groenten kan je met kruiden heerlijk verwerken tot groenten met Afrikaanse smaken.” Ook bedacht ze de ene na de andere creatie rond het voor haar zo geliefde soul-food. „Soul-food staat er om bekend dat het vet kan zijn, maar het kan ook op gezondere manieren gemaakt worden.”

Voedingsdeskundige

Acquah is inmiddels een gecertificeerde voedingsdeskundige, die in haar adviezen wel probeert te doen wat zij zelf miste bij diëtisten: de eetcultuur van iemand vooropstellen.

Het liefst brengt ze ook nog een boek op de markt. Geen kookboek, geen dieetboek, maar een lifestyleboek, noemt ze het zelf. Met de titel: Viva la Vive. Een boek waarin ze haar zoektocht beschrijft naar de persoonlijke gezonde levensstijl die ze nu eindelijk heeft gevonden. En natuurlijk met recepten en tips, maar zeker niet alleen voor Afrikaanse maaltjes. Alles buiten de Westerse keuken, heeft de aandacht van Acquah. Het boek is nog niet te koop, hiervoor probeert ze nu genoeg geld in te zamelen via crowdfunding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.