Rens Oving
Rens Oving Nieuws 3 aug 2016

Waarom kun je ‘s avonds niet naar een museum?

Bij de supermarkt om de hoek kun je tot diep in de avond terecht en de winkels zijn zondag altijd open. Op een doordeweekse avond kun je door heel Nederland naar de film, naar een concert of een theatervoorstelling.

Maar waarom kun je dan niet naar een museum?

Van de twintig grootste musea van Nederland zijn er slechts vijf die hun deuren openen na 18.00 uur. Verder geldt de klassieke regel: een museum is op maandag altijd dicht en na 16.30 uur kom je niet meer binnen. Kantoortijden.

Wie toch ’s avonds een museum wil bezoeken, moet naar Amsterdam komen. Zoals naar het Van Gogh Museum, het tweede museum van het land, waar bezoekers op vrijdagavond tot 22.00 uur terechtkunnen. Het is een groot succes. Vooral jonge Amsterdammers, tot een jaar of 30, weten de vrijdagavonden te waarderen.

Wennen

Buiten Amsterdam is alleen het Haagse Mauritshuis een uitzondering. Nadat het lang dicht was geweest voor een grote verbouwing, ging het museum, met topstukken uit de Gouden Eeuw, in 2014 weer open. „Om de enorme toestroom aan te kunnen, gingen we toen ook donderdagavond open en dat bevalt goed”, zegt Elske Schreurs. „Het is wel wat rustiger dan normaal, maar dat komt ook omdat mensen het nog niet gewend zijn. Het is nog even wennen dat je ’s avonds naar een museum kan.”

En dat is precies waar de meeste andere musea bang voor zijn, in combinatie met hun portemonnee. Als de bezoekers niet komen, is een paar uur langer openblijven gewoon te duur.

Te duur

Zoals voor het Gemeentemuseum in Den Haag, in het trotse bezit van een omvangrijke collectie Mondriaans. „Het is gewoon ontzettend duur om een museum te openen en wij denken dat dit niet terug te verdienen valt”, reageert een woordvoerder.

Bij Museum Boijmans Van Beuningen is het hetzelfde verhaal. Directeur Sjarel Ex: „Dat we nu geen verlengde openingstijden hebben, heeft ook te maken met de kosten. Open zijn na 17.00 uur kost 1000 euro per uur aan extra bewakingspersoneel en andere kosten. Als we bijvoorbeeld vijf uur open zijn, hebben we minstens duizend bezoekers nodig om dat op rendabele wijze te kunnen doen‎. In een stad als Rotterdam waar relatief weinig buitenlands toerisme is, zeker vergeleken met Amsterdam, is de tijd er nog niet rijp voor.”

Te druk

Alleen in het Rijksmuseum in Amsterdam, dat ook iedere dag om braaf om 17.00 uur de deuren sluit, ligt het iets anders. „We zouden het wel willen, maar het gaat gewoon niet”, zegt een woordvoerder. „We hebben hier elke avond wel wat te doen, evenementen van sponsors en partners van het museum bijvoorbeeld. En dan zijn er ook nog restauraties, het opbouwen tentoonstellingen of de schoonmaak. Dat zijn dingen waar we bezoekers niet mee lastig willen vallen.”

Met 2,3 miljoen bezoekers per jaar is het Rijks dan weer te populair om ’s avonds open te zijn.

Waar kan je ’s avonds wel terecht?

Van de grootste twintig musea in Nederland zijn er vijf elke week ’s avonds open.

Van Gogh Museum: Elke vrijdag tot 22.00 uur en in de zomer zaterdag tot 21.00 uur.

Anne Frank Huis: In de zomer elke dag tot 22.00 uur. In de winter ieder dag tot 19.00 uur en op zaterdag tot 21.00 uur.

Stedelijk Museum: Elke vrijdag tot 22.00 uur.

Eye Filmmuseum: Tentoonstelling elke dag tot 19.00 uur.

Mauritshuis: Elke donderdag tot 20.00 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom kun je ‘s avonds niet naar een museum?
Sluiten