Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 25 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Doek over kinderwagen is levensgevaarlijk’

Op hete dagen proberen ouders hun kinderen te beschermen tegen de zon. Toch weten zij niet precies hoe dat moet. Een doek over de kinderwagen om de baby koel te houden, kan zelfs levensgevaarlijk te zijn.

Zonnebrand is niet goed voor baby’s jonger dan zes maanden. Om hen toch voor de zon te beschermen, leggen veel ouders een doek over de kinderwagen heen. Onverstandig, waarschuwen Zweedse onderzoekers, want de baby’s worden dan wel beschermd voor de zon, maar niet voor oververhitting. In korte tijd kan de temperatuur in een bedekte kinderwagen snel stijgen. Binnen een half uur kan die in de wagen oplopen tot 34 graden, terwijl het buiten maar 22 graden is. Onderzoekers vergelijken het met een auto die in de felle zon verandert in een sauna.

Uitdroging

„Als een kind de warmte niet kwijt kan, dan kan het uitgedroogd raken”, zegt onderzoeker Ian Pike van de BC Injury Onderzoek en Preventie Unit tegen Globalnews. Een goede ventilatie kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte, waarbij de warmteregulatie in de hersenen in de problemen raakt. „Er is dus een evenwicht tussen een doek gebruiken tegen het zonlicht en het vangen van warmte”, aldus Pike. Zelfs een dunne katoenen doek is niet veilig.

Wat kun je dan wel doen om je kind te beschermen tegen de zon én de hitte? Onderzoekers adviseren ouders om hun baby’s dunne, luchtige kleren aan te trekken. Veel drinken geven helpt bovendien uitdroging voorkomen. Ook adviseren zij in de schaduw te wandelen en de heetste momenten van de dag te vermijden. Wil je toch de zon in? Bevestig dan een parasol of luifel aan de kinderwagen.Tot slot kan het geen kwaad op extra alert te zijn en regelmatig te checken of de baby het niet te warm heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.