Els Anker
Els Anker Nieuws 20 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

De scholen gaan weer beginnen: wat kun jij doen?

Misschien heb je ze al langs weerszijden van de weg zien hangen: grote posters met daarop ‘De scholen zijn weer begonnen’. De nieuwe posters en spandoeken wijzen weggebruikers erop dat de zomervakantie voorbij is en alle scholieren weer naar school gaan.

„Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen en fietsen veel kinderen een nieuwe route naar school”, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), de drijfveer achter de jaarlijks terugkerende campagne. „Het is belangrijk om dan extra aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid.”

Onervaren

Volgens Verkeers Educatiepunt raken kinderen vooral in de eerste drie maanden na de zomervakantie vaker betrokken bij een ongeval: de kans op een ongeluk is dan dertig procent groter. „Dat komt door hun onervarenheid in het verkeer en doordat automobilisten in de spits niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen”, aldus Verkeers Educatiepunt.

Wat kun jij doen?
Als verkeersdeelnemer kun jij zelf veel doen om het verkeer veiliger te maken.

 • Kinderen kunnen onvoorspelbaar reageren: houd daar rekening mee door bijvoorbeeld extra afstand te houden.
 • Houd je aan de maximumsnelheid: rijd 30 km/u in een woonwijk
 • Zijn er in jouw buurt onveilige verkeerssituaties, zoals een gevaarlijk kruispunt? Denk er eens over na om een serieuze melding te maken bij de gemeente
 • Ga op tijd van huis: dan hoef je je niet te haasten en kun je beter opletten (Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘Haastige spoed is zelden goed’)
 • Denk aan scooters en brommers op de rijbaan

Voorbeeld

Wat kun je als ouder doen?
Kinderen zijn niet volledig overgeleverd aan de alertheid van andere verkeersdeelnemers: zelf kunnen ze ook bijdragen aan een veilige verkeersomgeving.

 • Ga voordat het nieuwe schooljaar begint eens samen op pad om de route naar school te verkennen. Daarbij geldt: de kortste route hoeft niet altijd de meest veilige optie te zijn.
 • Leer de belangrijkste verkeersregels
 • Geef zelf het goede voorbeeld
 • Zorg voor een goede fiets dat past bij de lengte van het kind
 • Hoewel het erg verleidelijk kan zijn, wordt het afgeraden om kinderen met de auto naar school te brengen. Zo voorkom je namelijk de verkeerschaos rondom scholen, de zogenaamde ‘ouderfile’. Is de school erg ver van huis? Overweg dan eens om een stukje verder op van de school te parkeren.

Wanneer beginnen scholen in mijn regio?
Niet alle scholen gaan aankomende maandag weer van start. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hanteert hiervoor drie regio’s: noord, midden en zuid. Kijk hier om te checken in welke regio jij woont.

 • Regio noord: 29 augustus 2016
 • Regio midden: 22 augustus 2016
 • Regio zuid: 5 september 2016

Universiteiten

De data gelden overigens voor het basisonderwijs, speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen vakanties zelf bepalen. ‘De scholen zijn weer begonnen’ gaat op maandag 22 augustus van start en loopt in elke regio in de eerste week van het schooljaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.