Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 15 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Politiek Den Haag in shock na aanslag in Nice

In Den Haag is met afschuw gereageerd op de aanslag in Nice van donderdagavond. Een vrachtwagen reed daar in op een grote groep mensen die de Franse nationale feestdag aan het vieren waren.

Minister-president Mark Rutte reageerde geschokt: ,,Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen." Rutte heeft namens de Nederlandse regering condoleances overgebracht aan de Franse regering.

Ook VVD-partijgenoot Halbe Zijlstra liet weten mee te leven met de Fransen: ,,Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden."

Geert Wilders liet zich fel uit na de aanslag. De PVV-voorman: ,,Dit is een oorlog. En het zal niet stoppen voordat we onze grenzen sluiten voor de islam en onze samenlevingen de-islamiseren."

PvdA-fractieleider Diederik Samsom: ,,Afschuwelijke taferelen, tientallen slachtoffers. We staan schouder aan schouder met Frankrijk dat alweer getroffen is door een vreselijke aanslag."

Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 reageert met afschuw maar is ook strijdvaardig. ,,Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo’n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur.”

,,Een barbaarse terreuraanslag tijdens Franse nationale feestdag in Nice. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden", laat fractieleider Sybrand Buma van het CDA tot slot weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.