Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 19 jul 2016 / 11:20 uur

Nationaal Hitteplan van kracht voor vier provincies

Het Nationaal Hitteplan is vanaf dinsdag actief in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veel mensen hebben smachtend uitgekeken naar zomerse dagen in Nederland. De hitte kan echter ook problemen met zich meebrengen, vooral voor kwetsbare groepen. Dinsdag en woensdag kan het kwik tot boven de 30 graden oplopen, en daarom is het hitteplan actief in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.

Maatregelen

Het RIVM adviseert om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, zonnebrandcrème aan te brengen, lichamelijke inspanning ‘s middag te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Verder is het belangrijk om de woning koel te houden met behulp van zonwering, airconditioning of een ventilator.

Risico’s

Wanneer het langdurig warm is, kan men last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast is er kans op oververhitting of uitdroging. De symptomen hiervan zijn onder andere misselijkheid, spierkrampen, flauwvallen, bewusteloosheid en uitputting.

Kwetsbare groepen

Bij aanhoudend warm weer kunnen met name ouderen, chronische zieken en mensen met overgewicht te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Andere groepen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, zoals kinderen, hebben meer aandacht nodig om voldoende te drinken en koel te blijven.

Ook sporters worden gewaarschuwd, en daarom roept Het Rode Kruis alle deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse op om zich goed voor te bereiden door uitgerust te beginnen en zonnebrand, een petje en voldoende drinken mee te nemen. Er worden bovendien waaiers uitgedeeld met tips en Vierdaagselopers op de 30 en 40 kilometer mogen woensdag een half uur eerder starten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nationaal Hitteplan van kracht voor vier provincies
Sluiten