Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 1 jul 2016 / 08:37 uur

Gemeente Utrecht stemt voor genderneutrale toiletten

Binnenkort kent Utrecht geen verschil meer tussen een mannen- of een vrouwentoilet en zal iedereen gebruik kunnen maken van hetzelfde toilet. De gemeente heeft namelijk besloten dat er nog maar één wc hoeft te zijn, die daarmee genderneutraal is.

Toegankelijk

In de gemeenteraad werd donderdag besloten dat er geen onderscheid meer zal zijn tussen mannen -en vrouwen-wc’s. De plannen komen uit een initiatief van D66. „Ik wil dat Utrecht toegankelijk is voor iedereen, ongeacht in welk hokje je past”, zo liet gemeenteraadslid Anne Marijke Podt van de partij eerder weten aan RTV Utrecht. Het voorstel van D66 werd aangenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Transgenders

Het besluit voor de genderneutrale toiletten is onder andere genomen om transgenders en anderen die onzeker zijn over hun geslacht tegemoet te komen. „Het maakt niet uit in welk hokje je past. Genderneutrale toiletten op het Stadhuis zijn een mooie eerste stap. En laten we het ook vooral niet groter maken dan het is, het gaat om het aanpassen van een paar bordjes. Maar voor een klein groepje mensen is dit een heel belangrijk signaal”, laat Podt weten aan RTL Nieuws.

De gemeente streeft ernaar voor het eind van het jaar alle toiletten in gemeentelijke gebouwen genderneutraal te maken. De gemeente Utrecht is de eerste die dit besluit heeft genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeente Utrecht stemt voor genderneutrale toiletten
Sluiten