Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 13 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Umar: ‘Ik denk dat iedereen nu wel van me af wilde’

In de auto van Izmir naar Kusadasi kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje voor Ebru Umar. De columniste van Metro mocht terug naar Nederland.

„Ik denk dat iedereen in Turkije nu wel van me af wilde”, zegt Umar in een gesprek met Metro.

„Ineens ging het heel snel. Ik werd om zes uur ’s avonds gebeld door de ambassadeur. ’Je moet heel goed luisteren Ebru’ zei hij. ’Je stapt straks in het vliegtuig van Transavia en gaat terug naar Nederland.’ Ik had net mijn vriendinnen nog gesproken en toen wist ik nog van niets! Die zullen ook wel gedacht hebben, toen het nieuws dat ik naar huis kwam door Buitenlandse Zaken bekend werd gemaakt.”

Gedwongen verblijf

En daarmee kwam een einde aan het gedwongen verblijf van Ebru Umar in Turkije. Twee weken werd ze daar vastgehouden omdat ze beledigende teksten aan het adres van president Erdogan had getwitterd.

De rechtszaak tegen haar gaat gewoon door, maar het verloop en de uitslag mag ze in Nederland afwachten. Umar, die een zomerhuis en auto heeft in Turkije, denkt dat ze niet meer naar Turkije terugkeert.

„Zoals ik er nu over denk, ga ik daar niet meer heen. Dus gefeliciteerd, Nederturken. Ja, natuurlijk is dat zonde. Maar het is verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat.”

Nationaliteit

Umar gaat in Nederland door met haar pogingen om van haar Turkse nationaliteit af te komen. „Dat is nog een heel gedoe zeg. Niemand kan me precies uitleggen hoe dat moet en wat de gevolgen zijn.”

Haar ouders waren lange tijd tegenstander van het opzeggen van de Turkse nationaliteit, maar staan nu volledig achter de beslissing van hun dochter. „Mijn ouders zitten overigens nog gewoon in Turkije. Ze wilden Griekse eilanden gaan bezoeken, maar deden dat niet vanwege mij. Nu kunnen ze lekker gaan reizen.”

Met Umar gaat het goed, zegt ze zelf. Wat haar nu allemaal te wachten staat, dat kan ze nog niet overzien. „Ik moet afwachten wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat de plannen zijn. Ik weet ook niet wat mij in Turkije uiteindelijk ten laste gelegd gaat worden. Dat kan van alles zijn.”

Niet veilig

Haar huis in Amsterdam werd opengebroken en op de muren werden grove leuzen geschilderd. Ook niet echt een veilige plek dus.

Maar Umar laat zich de mond niet snoeren. „Ik kon alleen even niet twitteren, want ik had geen telefoon en computer. Maar ik wil iedereen ontzettend bedanken voor alle steun. Daar ben ik erg van onder de indruk geraakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.