Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 8 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe aanklachten tegen Ebru Umar

Ebru Umar, veelbesproken columniste van Metro, krijgt waarschijnlijk een dezer dagen te horen of zij haar gedwongen verblijf in Turkije moet verlengen. Haar situatie is er niet beter op geworden nu er twee nieuwe aanklachten tegen haar zijn gedaan.

Het wordt de Nederlandse vrouw van Turkse afkomst verweten dat zij zich in tekst en beeld negatief heeft uitgelaten over het beleid van president Erdogan van Turkije en de islam.

Ook deze tekening van Ebru Umar geketend aan een kogel met Turkse vlag wordt haar niet bepaald in dank afgenomen.

Nadat eerder enkele tweets van haar als strafbaar feit werden gezien, ligt Umar nu onder vuur door een skype-interview dat zij aan De Telegraaf heeft gegeven en waar zij passages uit haar column voor Metro aanhaalde. Ook een illustratie van Umar met kogel aan haar voet wordt haar verweten. Die tekening stond bij het dagboek dat Umar voor Metro maakte.

Umar zit nu al bijna twee weken gedwongen in Turkije. Ze heeft landarrest en moet zich twee keer per week bij het politiebureau melden. Inmiddels zijn ook enkele Kamerleden in actie gekomen. Zij eisen van minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat die financiën beschikbaar stelt om Umar bij te staan in haar juridische strijd in Turkije.

Minister-president Mark Rutte heeft al felle kritiek te verduren gekregen dat hij te weinig druk zet op Erdogan om Umar vrij te laten. Zelf is Rutte, die wel al enkele malen met Umar belde, het absoluut niet eens met de commentaren op zijn beleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.