Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 26 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Losgaan in ‘n sloopkamer, goed plan of toch niet zo?

Een badkamer kort en klein slaan, volledig losgaan in een woonkamer of servies tegen de muur smijten. Lekker? In Amerika vinden ze van wel. De ene na de andere zogenoemde Rage Room popt op. Van Sarah’s Smash Shack in San Diego tot de Anger Room in Dallas en de Break Room in Minnesota. Tegen betaling mag hier in een paar minuten alles kapot worden geslagen, gegooid en geschopt.

Ook in ons eigen landje kan dat sinds woensdag (maar alleen als je een man bent). In Rotterdam werd de eerste sloopkamer van Nederland geopend: Bij de Buurman.

Fun?

Ongeremd een paar minuten je donkere kant zijn werk laten doen. Goed plan of juist helemaal niet zo verstandig?

Peter van der Niet, agressietrainer bij Houthoff training en coaching, ziet er weinig gevaar in. „Ik moet er vooral om lachen. Dit moet gezien worden als een ‘fun-ding’. Iemand die hiervoor wil betalen, zal getrokken worden door nieuwsgierigheid. Die wil zijn eigen grenzen ontdekken. Hoe ver ga je?”

Mensen met een daadwerkelijk agressieprobleem zullen volgens hem niets hebben aan een sloopkamer. „Als trainer in agressiebeheersing leer ik mensen het gevoel te herkennen van woede. Daarna kun je denken aan ademhalingsoefeningen of oefeningen om de gedachten te verzetten. Zomaar de boel kapotslaan, is daar geen onderdeel van. Het lucht misschien een keer op, maar het is geen oplossing voor een probleem. Mijn kantoor is dan ook nog helemaal heel.”

Afrader

GZ-psycholoog Veelo van praktijk Dialogos is minder luchtig over het fenomeen ‘woedekamers’. „Zinloos en af te raden”, zegt zij. „Ongeremd woede uiten maakt nieuwe woedegevoelens aan. Iemand wordt in zo’n woedekamertje nog steeds niet gehoord en leert niet met de frustratie om te gaan.”

Ook voor ‘de fun’, raadt Veelo een bezoekje aan een sloopkamer af. „Je wordt uit jezelf getrokken. Als je jezelf verliest, zit je daarna met een rotgevoel. Totaal zinloos. Men wordt gedreven door een ongezonde vorm van nieuwsgierigheid. Maar je schiet er niets mee op. Het laat slechts een gevoel van leegte achter.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.