Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 31 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Examenkandidaten gebruiken Ritalin als ‘doping’

Examenkandidaten gebruiken Ritalin, dat normaal gesproken wordt gebruikt door mensen met adhd, om zich beter te concentreren. Dat blijkt uit onderzoek van twee scholieren van het Comenius College uit Hilversum.

Zij maakten daar hun profielwerkstuk (pdf) over, dat is bekroond met de Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschap. De scholieren hielden een enquête onder 314 scholieren. Van hen heeft 14 procent wel eens Ritalin gebruikt zonder recept. De meeste leerlingen doen dat in het examenjaar.

Eén stuk door

Uit het onderzoek blijkt dat liefst 33,3 procent van de havoleerlingen in het examenjaar het middel slikt zonder dat ze daarvoor een doktersrecept hebben. Op het vwo is dat percentage wat lager; daar slikt 17,3 procent Ritalin om beter te presteren. Dat meldt de Gooi en Eemlander.

De leerlingen zouden aan de Ritalin gaan omdat de prestatiedruk te hoog is, zo stellen Sophie van Dongen (17) en Malouke van Nunen (18). „We hebben jongeren gesproken die niet meer studeren zónder Ritalin. Ze kunnen zich beter focussen en aan één stuk door leren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.