Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 31 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Bijna 150 tijgers uit beruchte Tiger Temple gehaald

De laatste uren van de Tiger Temple, een van de populairste en meest beruchte attracties van Thailand, lijken te zijn geteld. Maandag is de overheid gestart met het vangen en wegbrengen van de bijna 150 katachtigen die daar leven.

Bijna 150 tijgers

De overheid is daarmee gezwicht voor internationale druk. De boeddhistische tempel in de provincie Kanchanaburi, ten westen van Bangkok, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, met name door de vele tijgers die er rondlopen. Begon het ooit met vier tijgers; inmiddels zijn dat er bijna 150.

Toeristen kunnen er selfies maken met tijgers en welpjes de fles geven. Hoewel de tempel zichzelf als wildreservaat neerzet, is in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de monniken daar zich schuldig maken aan dierenmishandeling en aan het handelen in wilde dieren. Volgens dierenrechtenactivisten maken de monniken zich schuldig aan het illegaal fokken van tijgers en sommige bezoekers hebben gerapporteerd dat de tijgers gedrogeerd zouden zijn.

Enorme operatie

De tempel mag die aantijgingen dan ontkennen, de overheid is inmiddels overgegaan tot actie. Volgens Adisorn Nuchdamrong, adjunct directeur-generaal van het ministerie van nationale parken, kreeg zijn team een paar uur voor de operatie van start ging het bevel actie te ondernemen. „We hebben nu een gerechtelijk bevel. Eerdere keren hadden we dat niet en vroegen we de tempel om medewerking, maar dat werkte toen niet”, verklaart hij tegenover Reuters. „Ook de internationale druk met betrekking tot illegale handel in wilde dieren heeft ertoe bijgedragen dat we nu actie ondernemen.

De bedoeling is dat dinsdag meer en meer tijgers in beslag worden genomen en naar een opvang overgebracht. Met ruim 100 tijgers betekent dat een enorme operatie.

Eerdere pogingen om de tijgers nader te onderzoeken werden door de tempel gedwarsboomd, maar in januari en februari werden wel met succes tien tijgers bij de tempel weggehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.