Remco Visser
Remco Visser Nieuws 5 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Toch geen Farao voor Nederland

Het Nederlandse volk zal het voorlopig gewoon met een koningshuis moeten blijven doen. De adviescommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven ziet namelijk niks in het burgerinitiatief voor het instellen van een heuse ‘Farao der Nederlanden’, zo werd maandagavond bekend gemaakt.

Het idee kwam van tv-maker Arjen Lubach, die als protest tegen de monarchie zichzelf tot Farao wilde laten kronen. De petitie daarvoor werd 65.000 keer ondertekend, ruim boven de minimaal vereiste 40.000 geldige steunbetuigingen. Desalniettemin adviseerde de commissie de Tweede Kamer uiteindelijk om het burgerinitiatief van Lubach niet ontvankelijk te verklaren.

Normen en waarden

De commissie schrijft dat aan de meeste voorwaarden voor een burgerinitiatief is voldaan. Toch gaat er wat hen betreft een streep door het plan, omdat het een ,,voorstel betreft waar de Kamer niet over gaat. De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels; dat is een privékwestie.”

Bovendien oordeelt de commissie dat farao’s ,,in Egypte regeerden als godheid en het voorstel derhalve in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden."

Onrechtvaardig

,,Dit is een klap in het gezicht voor iedereen die van onrechtvaardige staatsvormen houdt”, zo stelde Lubach maandagavond in een korte reactie op het besluit van de commissie. Hij kan niet zeggen of hij in het nieuwe seizoen Zondag met Lubach nog terugkomt op het initiatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.