Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 22 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Studentenorganisaties: draai leenstelsel terug

Studenten- en jongerenorganisaties dringen in een brandbrief aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs aan op maatregelen tegen de, volgens hen, groeiende kansenongelijkheid in het hoger onderwijs. Volgens de organisaties moet het leenstelsel terug worden gedraaid en moet de basisbeurs ook weer terugkomen.

Onder meer FNV Jong, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) hebben de brandbrief ondertekend. ,,De minister erkent de problemen in zekere mate maar doet nog niets. Het is absolute noodzaak dat er wordt ingegrepen om te zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor iedereen”, aldus LSVb-voorzitter Stefan Wirken in de brief.
Eerder deze week zei minister Bussemaker nog dat de basisbeurs werd afgeschaft juist omdat het een subsidie was voor de student met rijke ouders. Ze vindt het nieuwe leenstelsel beter bij deze tijd passen.

Bye basisbeurs!

Sinds 1 september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Het betekent dat nieuwe studenten in het hoger onderwijs hun basisbeurs verliezen. De aanvullende beurs, die je krijgt wanneer je ouders te weinig verdienen om bij te dragen aan het betalen van je studie, en de ov-chipkaart, blijven wel bestaan.
Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.