Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 9 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Rumoer op sjieke school om juf met hoofddoek

Het plotselinge besluit van een leerkracht om met een hoofddoek voor de klas te gaan staan, heeft tot beroering geleid onder ouders van de sjieke Gooische School in Laren. De school, waar ook een aantal bekende Nederlanders hun kroost heen stuurt, springt uiterst omzichtig om met de metamorfose van Fatima, de leerkracht van groep 7.
In een uitgebreide e-mail aan de ouders laat directrice Mirjam Ouderdorp weten „respect te hebben voor ieders mening ten aanzien van het besluit van Fatima, maar wij vertrouwen erop dat zij Fatima zullen respecteren als mens en leerkracht. Voor iedereen zal het even wennen zijn. Juf Fatima staat open voor vragen van ouders over het hoe en waarom en is bereid haar keuze persoonlijk toe te lichten.”

Leerlingen voorbereid

De juf van groep 7, die al enkele jaren een vaste aanstelling heeft op de Gooische School, heeft de schoolleiding al enkele weken geleden van haar besluit op de hoogte gesteld. Pas afgelopen donderdag zijn de ouders via de mail geïnformeerd over het feit dat de docente haar moslim-zijn openlijk wil uitdragen. Haar leerlingen zijn door een klassenouder en een andere docente voorbereid op het feit dat hun juf op 11 april ineens met hoofddoek voor de klas staat.
De Gooische School is een openbare basisschool en heeft zich als dusdanig te conformeren aan artikel 1 van de Grondwet, waarbij gesteld wordt dat iedereen het recht heeft om zijn geloof te uiten – ook in de werkomgeving. Uit de brief van de directrice wordt echter wel duidelijk dat het besluit van juf Fatima nogal wat voeten in de aarde heeft gehad.

‘Slechts een uiting’

„Er zijn gesprekken met haar geweest over de mogelijke impact die haar besluit zou kunnen hebben op haar en haar omgeving en directie en bestuur hebben onderzoek gedaan naar hun rechten en plichten als openbare school”, aldus Ouderdorp in de mail, die in bezit is van Metro. „Directie en bestuur respecteren haar besluit, maar hebben duidelijke afspraken gemaakt over wat wij van haar verwachten. Zo mag er op geen enkel moment sprake zijn van geloofsoverdracht naar de leerlingen toe, de hoofddoek is ‘slechts’ een uiting van haar geloof voor haarzelf, waar zij gebruik van wil maken. Juf Fatima heeft ons ervan verzekerd dat voor de manier waarop zij haar werk op de Gooische School doet, er geen enkele verandering merkbaar zal zijn. We mogen dus nog steeds dezelfde professionaliteit van haar verwachten.”

Nadat zij was benaderd door de pers, heeft Ouderdorp opnieuw een mail laten uitgaan naar de ouders, waarin zij zegt „te verwachten dat de media aandacht zullen besteden” aan deze kwestie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.