Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 24 apr 2016 / 16:20 uur

Koenders spreekt Turkse minister aan op Umarkwestie

„Ik ben opgelucht dat Ebru Umar niet meer wordt vastgehouden, maar de juridische procedure duurt kennelijk nog voort.” Dat zegt Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, in een eerste reactie op de arrestatie en vrijlating van de Metro-columniste.

„Ik heb Ebru vandaag (zondag, red.) gesproken. Het was een geruststelling te horen dat ze het naar omstandigheden goed maakt”, zegt Koenders. „Het is natuurlijk niet niks om midden in de nacht te worden aangehouden voor verhoor.” Koenders reageert op Umars arrestatie naar aanleiding van een #fuckerdogantweet over de president van Turkije. De columniste werd zondag vrijgelaten, maar moet nog in Turkije blijven tot bewezen is dat zij in Nederland werkt.

Voortdurend contact

Koenders: „Mijn ministerie, de ambassadeur en ik hebben vanaf het moment van de arrestatie in nauw contact gestaan met Ebru Umar. We blijven bijstand verlenen en hebben voortdurend contact met de Turkse autoriteiten, in Ankara en in Kusadasi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ebru Umar geadviseerd in de keuze voor een advocaat om haar bij te staan. We hebben ook intensief contact met haar familie gehad.”

De minister heeft de Turkse minister op de vingers getikt: „Ik heb de Mevlut Çavuşoğlu laten weten dat, ondanks dat de rechtsgang zich in een ander land bevindt, ik de gang van zaken uitermate betreur. Premier Rutte heeft bovendien dezelfde boodschap overgebracht aan de Turkse premier Davutoğlu. Ik heb minister Çavuşoğlu duidelijk gemaakt dat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Het hoort ook bij een kandidaat-lidstaat van de EU dat niet getornd wordt aan persvrijheid en vrijheid meningsuiting. Ik heb dat al vaak benadrukt in gesprekken met Turkse collega’s en dat blijf ik doen. Het is nodig, dat blijkt nu weer.”

Ebru Umar zondagmiddag:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koenders spreekt Turkse minister aan op Umarkwestie
Sluiten