Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 30 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Wel of niet gezond? Bliep! Even scannen en je weet t

Melk met een fruitsmaakje: gezond of toch niet zo? Kaas: wel of niet elke dag? Vruchtensap drinken voor de vitamientjes? Voor wie door de supermarkt dwaalt en de twijfel toeslaat of een product nu wel of niet gezond is, is er vanaf donderdag een extra hulpmiddel. De app Questionmark geeft nu ook informatie over hoe gezond een product is.

Kwestie van barcode scannen en je weet het.

Verschil in merk

Terug naar die melk: wel of niet gezond? „Dat hangt ervan af welke melk”, zegt Charlotte Linnebank, oprichter van de stichting Questionmark. „Elk merk karnemelk scoort een goed, maar melk met bananensmaak krijgt een matig. En hetzelfde merk melk met een fruitsmaakje, maar dan met mangosmaak scoort zelfs nog lager. Dat heeft te maken met de hoeveelheid toegevoegde suiker.”

En dit voorbeeld geeft volgens haar meteen weer hoe moeilijk het kan zijn voor consumenten om de beste keuze op het gebied van gezonde producten te maken. „De consument struikelt over ingewikkelde verpakkingen en talloze keurmerken”, zegt Linnebank.

Van ja tot nee, en ertussenin

Ze hoopt daarom dat de website van Questionmark en de app consumenten helpen om orde in de chaos te brengen. Scan je een product met de app, dan krijg je vijf mogelijke beoordelingen. Zie je ‘ja’ op je scherm verschijnen, dan is het een schijf-van-vijf-product en past het, op basis van de nieuwe richtlijnen gezonde voeding, in een gezond voedingspatroon.

De volgende categorie is ‘redelijk’: voor als je jezelf iets extra’s gunt, maar maximaal vijf keer per dag in kleine porties. ‘Matig’ is nog een stapje minder, gevolgd door ‘niet echt’ wat zoiets betekent als maximaal drie keer per week, maar beter van niet. ‘Nee’: is nee, niet doen, vermijden. Alarm.

En dat het ene product in dezelfde categorie het andere niet is, bewijst naast melk ook kaas. Bij het scannen van de ene kaas ziet de consument een dikke ‘Nee’ in beeld verschijnen, terwijl een ander merk een redelijk scoort. „Dat heeft weer te maken met de hoeveelheid vet in de kazen”, verklaart Linnebank.

Kinderhandjes?

De gezondheidscheck is een toevoeging op de al bestaande app van Questionmark. Deze werd twee jaar geleden gelanceerd. Consumenten kunnen sindsdien al scannend door de supermarkt wandelen om het verhaal achter de boodschappen te checken. Zo ontdek je wat voor leven de kip heeft gehad die je overweegt in je mandje te leggen en wat de invloed van dat stukje kip is op het milieu.

Ook check je zo of er bijvoorbeeld kinderhandjes aan jouw reep chocolade gewerkt hebben.

Werk aan de winkel

Inmiddels zijn er 36.000 supermarktproducten door het team van Questionmark onder de loep genomen en beoordeeld op het gebied van duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn. 15.000 producten zijn beoordeeld op gezondheid, maar de komende maanden zal dit aantal toenemen, belooft Linnebank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wel of niet gezond? Bliep! Even scannen en je weet t
Sluiten