Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 16 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Voedselbank: ‘Maak tampons gratis voor arme vrouwen’

Voor de meeste vrouwen is het zo vanzelfsprekend: ben je ongesteld, dan haal je maandverband of tampons in huis. Maar zo logisch is dat blijkbaar helemaal niet. Een voedselbank in Engeland kwam erachter dat arme vrouwen genoodzaakt zijn naar oude sokken en kranten te grijpen in deze periode van de maand en dus proberen ze de overheid van te overtuigen om dameshygiëne gratis uit te delen.

Organisatie Darlington Citadel in County Durham moedigt mensen aan contact te zoeken met hun minister van Volksgezondheid: Jeremy Hunt. Ze pleiten middels hun campagne #beggingforatampon voor gratis tampons en maandverband voor vrouwen die het niet kunnen betalen, nadat ze tot de schokkende ontdekking kwamen dat minderbedeelden ongewone producten gebruiken tijdens hun ongesteldheid.

,,Sommige vrouwen tussen de 30 en 50 jaar die beroep doen op de lokale voedselbank, gaven toe een oude sok, stoffen zakdoek en kranten te gebruiken omdat ze de producten die ervoor bedoeld zijn niet kunnen betalen”, schrijft de organisatie op Facebook. ,,Dit heeft in meerdere gevallen geleid tot infecties waar antibioticiakuren of zelfs ziekenhuisbehandelingen voor nodig waren om ze te verhelpen.”

https://www.facebook.com/darlington.citadel/posts/1584569981863021

De actievoerders sporen aan een e-mail te sturen naar Hunt, maar vooral aardig te blijven: ,,Geef hem alsjeblieft niet de schuld ervan. Val hem niet aan en wees niet onaardig tegen Hunt”, melden ze. ,,We runnen de voedselbank al bijna twee jaar, maar wisten niet dat dit probleem bestond totdat een van onze vrijwilligers een balletje opgooide over gratis dameshygiëne in onze boxen. Dus voor wij van Darlington iemand veroordelen, moeten we eerst de schuld bij onszelf zoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.