Carolien Tsao
Carolien Tsao Good vibes 16 mrt 2016 / 13:32 uur

Ballerina danst na 13 jaar weer dankzij prothese

Dertien jaar na het auto-ongeluk waarbij een van haar benen verbrijzelde, kan de Braziliaanse Mel Reis eindelijk weer genieten van haar grootste passie: dansen. ,,Dat ik weer kan dansen is een intens geluksgevoel dat ik niet kan beschrijven.”

Op de bewuste dag stak Mel over bij een kruispunt in Campinas, Sao Paulo en kwam ze terecht tussen twee auto’s. Hierna moest ze vier maanden in het ziekenhuis doorbrengen en onderging ze dertig operaties om haar been te redden. Tevergeefs, de dokters hebben in 2014 moeten beslissen dat ze het onderste deel van haar been moesten amputeren. Mel was verslagen door het nieuws en was bang dat ze nooit meer zou kunnen dansen.

Maar na al die jaren is het zo ver: ze kan weer op de puntjes van haar tenen staan dankzij een speciale prothese die eruit zit als een balletschoen. ,,Het is altijd mijn droom geweest om weer op mijn spitzen te kunnen staan”, aldus Mel tegenover Metro UK. ,,Toen ik de doktoren vroeg deze voet voor mij te maken, gingen ze de uitdaging aan. Ook al was er geen medische literatuur die ze konden raadplegen.”

High science

Dokter José André Carvalho van het Campinas Institute of Prosthesis and Orthosis geeft toe dat hij moeite had met het maken van de kunstvoet. Die kon namelijk maar één centimeter breed zijn bij de tenen, maar moest toch haar gewicht kunnen dragen en Mel vrijuit kunnen laten dansen. ,,Ik heb heel wat wiskundige berekeningen moeten doen zodat de prothese Mel op zo’n klein oppervlak kon dragen”, vertelt hij.

View this post on Instagram

" O impossível é só questão de opinião ." Não desista dos teus Sonhos! @ipobrasil @bymelreis ✨ #iaimelreis #naodesistadesimesmo #ballerinaproject #melreis #ballet #dancer #ipobrasil #iamadaptive #dreams #instamoment #lookoftheday #amputation #lifestyle #jesus #bomdia

A post shared by IAI Mel Reis (@iaimelreis) on

Nadat Mel voor het eerst met haar nieuwe voet had gedanst, liet ze weten dat het ‘bijna perfect’ voelde. ,,Het voelde alsof ik weer leefde. Alsof ik een droomde, het voelde zo onecht. Het was geweldig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ballerina danst na 13 jaar weer dankzij prothese
Sluiten