Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 9 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Veel Nederlanders denken zichzelf in een depressie

Veel Nederlanders denken zichzelf een depressie aan. Ze identificeren zich te snel met hun negatieve gedachtes en dat leidt tot onnodige depressiviteit, angst en zelfs verslavingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 1 miljoen Nederlanders depressieve gevoelens hebben.

„Het probleem is dat de meeste mensen uit de westerse samenleving denken dat ze hun gedachten zíjn in plaats van hebben”, verklaart Esther van Fenema, psychiater bij het LUMC, een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door wetenschappelijk onderzoek.

„Je hoeft geen slaaf te zijn van elke gedachte die zich gedachteloos aan je opdringt. Je kan wel proberen wat meer grip te krijgen op de triggers en de associaties die de soms oneindige stroom gedachtes veroorzaken.”

Tienduizenden gedachten

Gemiddeld hebben we per dag tienduizenden gedachtes. „Ons hoofd is net een popcornmachine”, stelt Fenema. Elk moment ploppen er gedachtes op en die schieten alle kanten uit. En als je over die gedachtes vervolgens weer gaat nadenken, kan je er zo verstrikt in raken dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van depressiviteit, angsten en zelfs verslavingen.”

Ex-verslaafde en reclameman Marnix Pauwels uit Amsterdam ontwikkelde een no-nonsense westerse zelfhulpmethode waarmee mensen voorgoed loskomen van negatieve gedachtes over zichzelf en de wereld. „Ik was tientallen jaren verslaafd en zwaar depressief voordat ik tot inzicht kwam hoe destructief het geloof in je eigen gedachtes is”, aldus Pauwels. „Geestelijk lijden kun je pas voorgoed achter je laten als je je gedachtes niet allemaal meer serieus neemt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.