Els Anker
Els Anker Nieuws 9 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Gezocht: donoren voor de eerste Nederlandse poepbank

Na bloed, sperma en organen kun je nu ook je poep doneren. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft dinsdag de eerste ‘poepbank’ van Nederland geopend.

De Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), zoals de poepbank officieel wordt genoemd, is bedoeld voor poeptransplantaties en geschikt voor mensen met een bepaalde darmaandoening, zoals infecties met Clostridium difficile. Hun darmflora is van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo’n ingreep vindt drie tot veer keer plaats in Nederland.

Hoe werkt het?

Om te doneren, moet je een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt je ontlasting in terecht. Vervolgens moeten je –voorzien van het bakje– snel naar het lab in Leiden gaan. „Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen”, aldus coördinator Liz Terveer van de poepbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Voordat de poep kan worden gebruikt, moet het worden verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. Terveer: „Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van.”

De donorpoep wordt in Leiden opgeslagen in een grote vriezer van 80 graden onder nul. Als er dan iemand in bijvoorbeeld Groningen of Deventer een poeptransplantatie wil uitvoeren, wordt het naar het ziekenhuis verzonden. Daar kunnen ze het ontdooien, in een koelkast of bij kamertemperatuur.

Inburgeren

Tot nu toe hebben zeven mensen zich aangemeld als donor. Volgens Ed Kuijper, arts-microbioloog, komt dat omdat het doneren van ontlasting nog niet is ingeburgerd in ons land. „Ik denk dat het een kwestie is van wennen”, aldus Kuijper.

De poepbank zoekt nog donoren. „Als mensen een of twee keer in de week doneren, hebben we genoeg aan vijf tot tien donoren om ongeveer tweehonderd tot driehonderd mensen mee te behandelen”, aldus Terveer.

De opslag is een samenwerking van het LUMC in Leiden, het AMC en VUmc in Amsterdam, MCH-Bronovo in Den Haag, het Havenziekenhuis in Rotterdam en de universiteit in Wageningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.