Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 23 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Rebellen Syrië schieten akkoord VS en Rusland af

De Syrische rebellen zien niets in het akkoord dat de Verenigde Staten met Rusland heeft gesloten om tot een staakt-het-vuren in Syrië te komen. President Bashar al-Assad kondigde direct verkiezingen aan, maar de rebellen willen ook dat de extremistische groepering Al Nusra bij het akkoord wordt betrokken.

De rebellen vrezen namelijk dat hun troepen ook onder vuur worden genomen als het Syrische leger Al Nusra gewoon blijft bestoken. De groepering zit namelijk in wijken van Aleppo, Damascus en in het zuiden van het land – streken waar de rebellen ook goed vertegenwoordigd zijn.

,,Het probleem is dat burgers of het vrije Syrische leger ook aangevallen kunnen worden, onder het mom van het verdrijven van Al Nusra", aldus een prominente Syrische rebel.

Strenge eisen

Afgelopen weekend zeiden zowel de Syrische rebellen als president Assad dat ze bereid zijn tot een staakt-het-vuren. Beide partijen verbonden daar wel strenge voorwaarden aan. De rebellen willen dat Rusland stopt met bombarderen, het regime eist van de rebellen dat ze zich tijdens een bestand niet bewapenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.