Sophie van Oostvoorn
Sophie van Oostvoorn Nieuws 23 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

‘FBI vraagt Apple de sloten minder veilig te maken’

Apple en de FBI liggen in de clinch: de federale politie wil dat Apple de telefoon van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino voor ze hackt. De FBI heeft een telefoon een van de aanslagplegers die in San Bernadino een bloedbad aanrichtte, maar heeft geen toegang tot de telefoon omdat deze goed beveiligd is.

Inhoud wissen

De rechter in Californië heeft Apple een bevel gegeven om de FBI te helpen bij het onderzoek naar een van daders van een terroristische aanslag in San Bernadino in december. Bij het onderzoek heeft de FBI de hand weten te leggen op de telefoon van een van de terroristen, maar de inhoud van deze telefoon zal automatisch gewist worden als tien keer de verkeerde toegangscode wordt ingetoetst.

Apple weigert de FBI te helpen. De federale politie vraagt van het bedrijf een achterdeurtje te maken in het beveiligingssysteem van de iPhone, om de informatie toch te verkrijgen. Maar dat gaat niet, zegt de CEO van Apple Tim Cook. In een brief aan de klanten scheef hij: ,,De overheden stellen dat we deze ene achterdeur kunnen ontwikkelen voor één iPhone, maar zo simpel ligt het niet,” stelt Cook. “Als de technologie eenmaal bestaat is hij toe te passen op alle telefoons, keer op keer.”

Hek van de dam

Bart Jacobs, hoogleraar security en correctheid van software aan de Universiteit van Nijmegen, snapt het belang van Apple: ,,De vraag die de FBI stelt, valt te vergelijken met de politie die aan slotenmakers vraagt sloten minder goed te maken.” En als Apple hiermee akkoord gaat, is het hek van de dam en kunnen alle iPhones via deze manier gehackt worden. Jacobs: ,,Want in dit geval kan de FBI ook niet bewijzen dat ze hele belangrijke informatie gaan vinden op deze iPhone en de aanslag heeft al plaatsgevonden.”

Verschillende CEO’s van grote technologiebedrijven scharen zich achter het standpunt van Tim Cook: Sundar Pichal van Google, Mark Zuckerberg van Facebook en Jan Koum van WhatsApp reageerde instemmend op de brief van Cook.

Boycot

Ook presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn mening al laten horen over de kwestie: hij vindt dat men Apple producten net zo lang moet boycotten totdat het bedrijf wel akkoord gaat met het helpen van de FBI.

Apple gaat in beroep tegen de uitspraak en de zaak gaat op 22 maart hervat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.