Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 1 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Automobilist duurste uit in Nederland

Automobilisten die vooral Nederland rondrijden, zijn in vergelijking met andere landen maar wat duur uit. Wie over onze polderwegen raast, is voor de privéauto maandelijks een slordige 600 tot 800 euro kwijt (afhankelijk van de brandstofkeuze).

CarCost Index

Onder meer in Duitsland en Tsjechië ligt het maandbedrag aanzienlijk lager. Het verschil kan oplopen tot 350 euro, zo stelt de LeasePlan CarCost Index zondag. Deze index is een studie naar eigendoms- en gebruikskosten van de auto in elf Europese landen. Het is voor het eerst dat alle kostenelementen van een auto op internationaal niveau zo gedetailleerd in kaart zijn gebracht.

Benzine en diesel

Een benzineauto kost in Nederland gemiddeld 660 euro per maand, een dieselauto 805 euro. In Duitsland spreek je dan over respectievelijk 418 en 454 euro. Tsjechië heeft vergelijkbare bedragen als onze oosterburen. Nederland is ook veel duurder dan het Verenigd Koninkrijk (600 / 630 euro) en Zweden (582 / 576 euro).

Per land is gekeken naar brandstof, aanschafprijs, afschrijving, belastingen en kosten voor reparatie en onderhoud. Uit de studie blijkt dat we weinig invloed op een groot deel van de kosten (70 procent) kunnen uitoefenen, zoals belastingen en afschrijving.

Bevestiging

Martijn Versteegen, marketing directeur van LeasePlan Nederland, bevestigt dat autorijden in Nederland niet bepaald goedkoop is: „Dat werd wel vaak gezegd, maar onderzoek heeft de vermoedens nu ook bevestigd. De totale kosten tegen elkaar afzetten gaat verder dan het vergelijken van alleen de aanschafwaarde, brandstofkosten of een belastingtarief.”

Welke landen?

De CarCost Index heeft de kosten van populaire auto’s in de volgende landen vergeleken: Nederland, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zwitserland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Italië is de brandstof door een hoog BTW-tarief het duurst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.