Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Webcamsterren in het dierenrijk en hun kijkcijfers

Breedlipneushoorn Izala van Burgers’ Zoo is zwanger. Om niks van deze zwangerschap te missen kunnen haar fans sinds deze week dag en nacht via een webcam live meekijken in haar hok. Na drie dagen is dat al ruim 20.000 keer gedaan. En daarmee heeft Izala, die voornamelijk ligt en af en toe haar oor beweegt, meer kijkers dan een gemiddeld programma op MTV.

Foto: kipenkonijn.nl

En Izala is niet het enige dier waar je live van kan ‘genieten’.

Van gestrande potvissen tot het leven van twee kippen in Almere. De webcamsterren in het dierenrijk op een rij (en hun kijkcijfers).

Hyena-pup

Foto: kipenkonijn.nl

Ruim een maand geleden werd in DierenPark Amersfoort een hyena’tje geboren. Op elk moment van de dag is het jong te volgen via een live-verbinding met een webcam. De eerste stapjes, hoe de pup drinkt en hoe het verzorgd wordt door de moeder, hyenafans hoeven geen seconde te missen uit het leven van dit kleintje.

Score: De afgelopen maand klikten bijna 15.000 mensen de live-verbinding aan. Ruim 10.500 van hen waren unieke bezoekers.

Krielkippen in Almere

Foto: kipenkonijn.nl

Amerikanen, Russen en zelfs Brazilianen kijken naar het alledaagse leven van twee krielkippen die hun hok delen met twee konijnen in Almere. Via kipenkonijn.nl en chickandbunny.net laat eigenaar Jeroen je live een kijkje nemen in het leven van zijn geliefde huisdieren.

Score: Ruim 4000 bezoekers namen van april tot december vorig jaar een kijkje op de twee websites. Opvallend is dat ruim een kwart van hen uit Rusland kwam. „Een Russische verzamelsite voor webcams heeft onze site opgenomen”, verklaart eigenaar Jeroen. De live-stream is ook via YouTube te bekijken en via die weg keken nog eens ruim 5000 mensen. Al met al worden de krielkipjes en de konijnen van Jeroen dus gemiddeld zo’n 1000 keer per maand bekeken.

Vogeltjes

Foto: kipenkonijn.nl

Razend populair zijn ze: de webcams die de Vogelbescherming jaarlijks op en in een aantal nesten en nestkasten in ons land zet. Het broeden, uitkomen van de eieren en het uitvliegen van de jonkies, alles wordt vastgelegd. Vorig jaar konden de liefhebbers via beleefdelente.nl genieten van webcams bij negen verschillende vogels. Volgende maand worden de eerste webcams weer aangezet voor de start van de broedperiode dit jaar.

Score: Ruim 1,2 miljoen (ja MILJOEN!) unieke kijkers wisten de vogels gezamenlijk te trekken. De live-verbinding bij de steenuil en de ooievaar waren het populairst.

Wintervogels

Foto: kipenkonijn.nl

Omdat de webcamvogels zijn uitgevlogen en er in de winter weinig valt vast te leggen in de nestkasten, besloot de Vogelbescherming vorige maand een webcam met live-verbinding in de tuin van hun winkel in Zeist te zetten. Via hun site is te zien hoe zo af en toe een vogeltje zich waagt aan de behoorlijke stellage aan zaden en vers voedsel in de tuin.

Score: Deze tuinwebcam ging op 1 december vorig jaar aan. Inmiddels hebben 20.000 unieke kijkers de live-stream even aangezet.

Dode potvissen

Foto: kipenkonijn.nl

Vijf potvissen strandden dinsdag op Texel. Woensdagochtend waren ze alle vijf dood. RTV Noord-Holland besloot de nieuwsgierigen die niet naar het strand kwamen toch een kijkje richting de dode dieren aan te bieden. Via een live-verbinding op hun website waren de dode potvissen te aanschouwen. Later op de dag was ook het onderzoek en de ontleding van de potvissen live te volgen.

Score: Rond de 8000 mensen keken woensdag naar de dode potvissen via de live-verbinding.

Olifantenkudde

Foto: kipenkonijn.nl

24 uur per dag kan live gekeken worden naar de olifantenkudde van DierenPark Amersfoort. En hoewel dit al kan sinds november 2012, toen olifantje Kyan geboren werd, lijkt het duizenden internetters nog steeds niet te vervelen. Ook de olifanten van diergaarde Blijdorp zijn via een live-stream te zien.

Score: De olifanten van Dierenpark Amersfoort werden ruim 10.000 keer bekeken in de afgelopen maand. Hiervan waren ruim 7500 unieke bezoekers. De olifanten van Blijdorp trokken ruim 15.000 kijkers afgelopen maand.

Zeehonden

Foto: kipenkonijn.nl

Sealife in het Belgische Blankenberge laat sinds 2013 via drie webcams live zien hoe het de zeehonden vergaat in hun opvangcentrum.

Score: Afgelopen maand namen 4000 verschillende mensen via de webcam een kijkje in het zeehondenverblijf. Maar als een nieuwe zeehond wordt opgevangen, stijgt de live-verbinding in populariteit, zo laat een woordvoerder weten. „Maandag is een nieuwe zeehondenpup opgevangen, dat zorgde voor ruim zevenhonderd kijkers op één dag.”

IJsberen

Foto: kipenkonijn.nl

Ouwehands Dierenpark in Rhenen laat je live kijken in het ijsberenverblijf. Inclusief verschillende camerastandpunten.

Score: Onbekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.