Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 14 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Presentator Manuel Venderbos eet alleen nog suiker

Manuel Venderbos keert terug op nationale tv. En hoe. De voormalig EO-presentator maakt in maart zijn debuut op RTL 5 met een wel heel bizar tv-experiment. Voor het nieuwe programma Galileo zal hij een maand lang alleen maar suiker eten. Zijn dieet van koek, snoep en andere zoete producten, begint vandaag.

Roze koeken

,,Ik denk dat de eerste dagen geen straf zullen zijn. Ik zal met plezier nog een extra roze koek opeten. Maar daarna zal het me wel tegen gaan staan, vermoed ik”, zegt Venderbos lachend.

In het programma Galileo, dat wordt gepresenteerd door RTL Late Night-sidekick Luuk Ikink en in maart van start gaat, zijn verschillende verslaggevers zelf het lijdend voorwerp van wetenschappelijke experimenten. Venderbos wil met zijn experiment laten zien hoeveel suiker er in onze dagelijkse producten zit en wat het effect van te veel suiker op het lichaam is. ,,Ik vind dat heel belangrijk. Ik denk echt dat een groot deel van onze doelgroep nog altijd niet beseft wat suiker met je doet en waar het allemaal inzit.”

En dus stopt de verslaggever zijn eigen lichaam de komende tijd vol met suikers. Los van koek en snoep zullen dat ook producten zijn waarvan niet heel bekend is dat er veel suiker in zit. Voorbeelden daarvan zijn vruchtenyoghurt, brood en pastasaus uit blik. ,,In 30 dagen zal ik 30 kilo suiker eten. Dat eet een normaal mens in anderhalf jaar.”

Risico’s

De gezondheidsrisico’s zijn dan ook niet van de lucht. ,,Er is mij verteld dat mijn bloeddruk zal stijgen, dat ik me door al die sugar rushes vaak neerslachtig, futloos en moe zal voelen, dat ik diabetespatiënt kan worden, mijn lever overuren gaat draaien en ik minimaal 5 kilo ga aankomen. En oh ja, ik zal verslaafd raken aan suiker”, somt hij droogjes op. En dat allemaal voor een tv-programma. ,,Ik denk wel dat ze blij met me zijn bij RTL 5”, grapt de presentator. ,,Maar misschien moet je ook wel een beetje prettig gestoord zijn om dit te doen.”

Het plezier in het maken van televisieprogramma’s is duidelijk weer terug bij Venderbos. Dat was namelijk verdwenen toen hij in 2014 na onenigheid over de visie en koers van de omroep opstapte bij de EO. ,,Ik dacht er destijds serieus over om in de horeca te gaan werken. Wat wil je ook als je door je werkgever als oud vuil aan straat gezet wordt? Zo voelde het echt.” De redding kwam toen Tv West hem belde met de vraag of hij voor hen mooie portretten wilde maken. ,,Zij hebben mij terug naar televisie gehaald en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.”

In de toekomst wil Manuel dan ook graag meer doen bij RTL 5, maar: ,,Eerst ben ik voorlopig nog druk genoeg met Galileo. En met colalolly’s!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.