Metro
Metro Nieuws 1 jan 2016 / 10:09 uur

‘Vuurwerk zorgt voor heftige verwondingen aan ogen’

In de nieuwjaarsnacht hebben minstens twaalf mensen hun ogen beschadigd door vuurwerk. Bij het Oogziekenhuis Rotterdam liepen in de nachtelijke uren twaalf patiënten binnen. Het aantal beschadigde ogen staat vrijdagochtend op veertien.

Stop met consumentenvuurwerk

„Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk”, zo luidt de mening van oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap. Volgens hem is het letsel erger dan vorig jaar.

De meeste verwondingen komen door legaal siervuurwerk. De slachtoffers hadden allemaal geen bril op. De helft van hen was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Om de schade aan ogen te herstellen, staan vrijdag zes operaties gepland in Rotterdam. In de eerste dagen van 2016 zal het aantal slachtoffers naar verwachting verder oplopen.

Schade

Oogartsen in Nederland houden dit jaar voor de achtste keer bij hoeveel ogen beschadigd of zelfs blind raken door vuurwerk. De afgelopen zeven jaar hebben de artsen 1761 vuurwerkslachtoffers gezien, met 2140 beschadigde ogen. Daarvan liepen 743 ogen blijvende schade op, 134 ogen werden helemaal blind en 63 ogen moesten weggehaald worden. Door de jaren heen is gebleken dat de helft van de slachtoffers zelf geen vuurwerk afsteekt, maar omstander is.

„In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan”, aldus De Faber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vuurwerk zorgt voor heftige verwondingen aan ogen’
Sluiten