Els Anker
Els Anker Nieuws 22 jan 2016 / 07:58 uur

Nederlands bedrijf doet arbeidscontract in de ban

Geen vastgelegde verplichtingen over werktijden, salaris en aanwezigheid. Het Nederlandse technologiebedrijf Drukzo gooit de traditionele arbeidsovereenkomst volledig overboord.

Het bedrijf, opgericht in 2013, veronderstelt dat het traditionele arbeidscontract niet meer aansluit op de behoefte van de huidige generatie. Ter vervanging van het arbeidscontract is er een samenwerkingsovereenkomst, waarin uitsluitend de afspraken staan die wettelijk verplicht zijn gesteld.

Madagaskar

„De huidige generatie leeft een individualistisch bestaan waarvan het grootste gedeelte zich afspeelt op een smartphone”, aldus algemeen directeur Hans Scheffer. „Het traditionele arbeidscontract, dat collectief is ingestoken, past niet meer in de tijdsgeest van nu.”

Als een medewerker zijn werk wil doen vanaf bijvoorbeeld een vakantiehuis in Madagaskar, dan is dat mogelijk. Er staat niets in zijn samenwerkingsovereenkomst over op welke tijden hij of zij zijn of haar werk moet doen of aanwezigheidsplicht.

„Het is meer gebaseerd op een gelijkwaardige relatie tussen medewerker en werkgever”, aldus Scheffer. „Niet op hiërarchische wijze, waarin de regels van bovenaf worden opgelegd, maar op basis van verantwoordelijkheidsgevoel. De relatie in het team rust dan ook grotendeels op puur vertrouwen.”

Beloning

Ook de klassieke benadering waarop bijvoorbeeld het salaris wordt bepaald, is op de schop gegaan. Hoewel iedere medewerker een vast salaris heeft, groeit het arbeidsloon mee met prestaties in plaats van een salarishuisindexering, leeftijd of ervaring. „Wij willen de juiste prikkels bieden die nodig zijn om het maximale uit een persoon te halen”, meent Scheffer. „Iemand die goed presteert, moet daarvoor worden beloond. Een oudere medewerker die minder verricht, verdient niet meer dan een collega.”

„Zo’n vrije werkomgeving is niet voor iedereen geschikt", stelt Rick Molenaar (24). Als marketing manager is hij ruim tweeënhalf jaar werkzaam bij het bedrijf. „De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen zelf: daar moet je wel mee om kunnen gaan.""

Molenaar meent dat mogelijke problemen zich oplossen door transparantie. „Als je de intentie hebt om er samen uit te komen, en daar open gesprekken over kan voeren, dan kom je er altijd wel uit.”

Beschermen

Volgens Toon Taris, hoogleraar Sociale- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, zijn de traditionele contracten er echter niet voor niks. „De regels zijn destijds niet zomaar verzonnen: ze zijn bedoeld om medewerkers te beschermen tegen de machtspositie van werkgevers”, aldus Taris. „Vertrouwen op de werkvloer is goed, maar op het moment dat het vertrouwen niet voldoende blijkt te zijn moet je als medewerker toch iets achter de hand hebben.”

Het afschaffen van bepaalde regels vindt Taris dan ook geen goed idee. „Het kan averechts werken. Zaken zoals werktijden of ontwikkelingsmogelijkheden zijn ook prima vast te leggen in een traditioneel arbeidscontract. Je kunt daarin ook best min of meer flexibele afspraken maken.”

Toch denkt Scheffer daar anders over. „De rechten van werknemers worden volledig beschermd. Met deze werkwijze spreek je teammembers aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Het is ridicuul om te denken dat wat vroeger is verzonnen, nog steeds van toepassing is.”

Reageer op artikel:
Nederlands bedrijf doet arbeidscontract in de ban
Sluiten