Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 9 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Boswachter waarschuwt: houd je kat binnen

Loslopende katten kunnen veel schade toebrengen aan de natuur. Huiskatten nemen jaarlijks zo’n 26 miljoen dode wilde dieren mee naar huis, wat ze buiten achterlaten of opeten niet meegeteld, weet boswachter Erik van der Spek. Hij vraagt mensen hun katten dan ook zoveel mogelijk binnen te houden.

Een groot deel van de 3 miljoen Nederlandse huiskatten loopt regelmatig buiten. En niet zonder gevolgen voor de natuur. De dieren gaan graag op strooptocht in zowel natuurgebieden als in landbouwgebieden, dorpen en steden. „Loslopende katten kunnen de natuur veel schade doen”, weet Van der Spek, boswachter op Texel voor Staatsbosbeheer. „Ze bedreigen vogels en andere dieren.”

De Waddeneilanden ervaren veel overlast van verwilderde huiskatten. Daarom wordt in het Nationaal Park Duinen van Texel binnenkort een onderzoek gestart naar de aantallen en de noodzaak om deze verwilderde katten te bestrijden.

Strooptocht

Maar ook in andere delen van het land hebben (zwerf)katten invloed op de natuur. „Onder andere doordat mensen hun huisdieren maar beperkt thuis houden”, gaat Van der Spek verder. „Loslopende katten doden dieren zoals jonge vogels, de beschermde noordse woelmuis, kikkers en salamanders en grote insecten zoals vlinders. Waar het normaal gevonden wordt dat honden gecontroleerd, al dan niet aangelijnd, worden uitgelaten, is het kattenluikje voor huiskatten de norm.”

Binnen houden

Houd je kat dus zoveel mogelijk binnen om te voorkomen dat ze op strooptocht gaan en vogels en andere dieren doden, is dan ook de oproep van Van der Spek. „Houdt ze zoveel mogelijk thuis, vooral ’s nachts. De kans dat ze dan in het verkeer sneuvelen is dan ook kleiner.”

Ook een bel om de nek doen verkleind de kans met een derde dat een kat wilde dieren dood. „Kortom: huisdieren zijn leuk, maar houd ze thuis of laat ze gecontroleerd buiten komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.