D. van Aken
D. van Aken Nieuws 9 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de 7 lelijkste gebouwen van Nederland

Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Nederland. Architecten Branimir Medi en Pero Puljiz van het Amsterdamse bedrijf Architekten Cie mogen deze twijfelachtige prijs op hun CV zetten.

Pisgeel

De zoektocht naar het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland’ werd afgelopen maand begonnen door het tijdschrift Cobouw. Er werden ruim vijftig kantoren, gemeentehuizen, overkappingen en woningen voorgedragen. De zeven gebouwen, opgeleverd na 2010, die het meest genoemd werden kwamen op de shortlist.

Het jurycommentaar over het gebouw in Hardenberg was niet bepaald mild. Ze herkende vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp in het ontwerp. Met name de kleur, “pisgeel” volgens sommigen, kan niet op applaus rekenen.

1. Gemeentehuis, Hardenberg

https://www.instagram.com/p/9aykmtKpty/

2. Uitbreiding Museum De Fundatie, Zwolle

3. Van Kinsbergen College, Elburg

https://www.instagram.com/p/4YuaYBCh0k/

4. Stadhuis, Almelo

5. De Rotterdam, Rotterdam

6. Paleis van Justitie, Amsterdam

https://www.instagram.com/p/rPbESjju0c/

7. Calypso, Rotterdam

Het is trouwens de tweede keer dat Medi en Puljiz een prijs voor een ‘lelijk’ ontwerp winnen. In 2010 werd hun Stadshaard in Enschede door lezers van NRC verkozen tot het lelijkste gebouw van Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.