Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 31 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

PvdA: Red Europees voetbal door afschaffen betaal-tv

Het afschaffen van betaaltelevisie moet het saaie en voorspelbare Europese voetbal uit het slop trekken. Dat stelt de PvdA in het Europees Parlement. „We moeten voorkomen dat het grote geld Europa’s favoriete volkssport degradeert tot een voorspelbaar en slaapverwekkend onderonsje tussen een handjevol superrijke clubs”, meent PvdA-delegatieleider Paul Tang.

Lees ook: Wat kost het mislopen van de Champions League Ajax?

De Europese voetbalclubs hebben tot dinsdag 1 september om hun rangen te versterken met nieuwe transfers. Steeds meer Nederlandse topspelers verlaten Nederland voor met name de Engelse competitie. Geld speelt hierbij een rol, stelt Tang. Zo had een laagvlieger als Stoke City deze zomer zelfs het geld om Ibrahim Afellay van Barcelona over te nemen. Een Nederlandse topclub zou dit niet kunnen, meent de PvdA’er. „Alleen al de verkoop van televisierechten is in Engeland goed voor maar liefst een slordige 2 miljard euro per jaar. Een schril contrast met de schamele 80 miljoen euro die de Eredivisieclubs onder elkaar mogen verdelen. Dat is de kern van het probleem.”

Geld is succes

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er sinds 2000 een rechtstreeks verband is tussen geld en succes. Hoe meer geld er aan transfers wordt uitgegeven, hoe beter de voetbalresultaten. „We moeten het voetbal redden van het grote geld en daarvoor is druk van buitenaf nodig. Van de bonden hoeven we geen oplossingen te verwachten, want daar hebben de grote clubs het voor het zeggen.”

Maatschappelijk belang

Tang wil daarom onder meer dat de betaalzenders die het voetbal in zijn ogen tot een melkkoe hebben gemaakt verdwijnen. „De Europese tv-regels bieden landen de mogelijkheid om sportwedstrijden aan te merken als ’evenement van maatschappelijk belang’. Dat betekent dat deze wedstrijden gratis uitgezonden moeten worden.” Want voetbal dien een maatschappelijk belang, stelt Tang. „Het gaat om ons aller plezier en dat rechtvaardigt ingrijpen van de overheid.”

Halfslachtig

Tot nu toe is het reguleren van het voetbal overgelaten aan de clubs zelf en de UEFA en FIFA. Dit heeft volgens Tang slechts geleid tot halfslachtige maatregelen om de verstorende factor van geld in de voetbalcompetitie tegen te gaan. Zo mag een club niet meer uitgeven dan het omzet maakt. „Maar het voorkomt niet dat clubs rijker worden en dat is de kern van het probleem.”

Concurrentie

PvdA wil verder een maximum stellen aan het aantal spelers dat een club onder contract mag hebben. Rijke clubs kopen nu concurrentie weg bij andere clubs waardoor veel talent op de bank eindigt. Een andere maatregel die de partij oppert, is om het eigendom van een club bij de vereniging te leggen „en niet bij een rijke suikeroom”.

De PvdA wil dat de Europese Commissie hiervoor met wetsvoorstellen komt en het niet laat bij een onderzoek. „Anders wordt het voetbal geleidelijk de nek om gedraaid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.