Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 aug 2015 / 13:56 uur

Pas op! Stoffige router zet je huis in vuur en vlam

Een router, modem, digitaal tv-kastje, satelietontvanger, het aantal elektrische apparaten in menig huishouden stijgt. Met name de modems en routers worden vaak weggestopt, uit het zicht, in een hoekje achter het gordijn, in de meterkast met een lading plastic zakken erover of tussen de bank en de muur. Een stofdoekje gaat er in veel huizen niet overheen en daarmee vormt deze opwarmende apparatuur een steeds groter wordend risico op brand, zo waarschuwt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Meerdere branden

„Wij hebben dit jaar meerdere keren een woningbrand meegemaakt, veroorzaakt door oververhitting van dit soort apparatuur", zegt woordvoerder Robert Spijkerman. Vorige week brandde een flatwoning in Apeldoorn volledig uit. De brand begon in de router, zo bleek maandag na onderzoek. „Naarmate de hoeveelheid apparatuur voor internet en kastjes voor digitale televisie in huizen toeneemt, neemt ook het risico op brand toe", zegt Spijkerman. „En niet alleen in onze regio. De kastjes op zich zijn niet onveilig, maar de warmte moet weg kunnen. Door zo’n apparaat te verstoppen achter het gordijn neemt het risico op brand toe. Net als wanneer stof zich ophoopt."

Opstapelen

Ook het opstapelen van de apparaten of spullen erop zetten, vormt volgens Spijkerman een gevaar. „Ook dan kan de warmte niet weg. Leg je hand na een half uur tv-kijken maar eens op zo’n digitaal kastje en je voelt hoe warm zo’n ding kan worden."

Landelijk

Landelijke cijfers van brand veroorzaakt door routers, modems of digitale kastjes ontbreken. „Elektrische apparaten zijn nog altijd de hoofdoorzaak van woningbranden", laat een woordvoerder van de landelijke brandweer weten. „Maar hier valt alle huishoudelijke apparatuur onder. Of branden veroorzaakt door routers of digitale tv-kastjes toenemen, valt niet te zeggen, maar we sluiten dit niet uit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Stoffige router zet je huis in vuur en vlam
Sluiten