Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 jun 2015 / 07:15 uur

SP: Minister moet graaiers binnen zorg ontslaan

Patiënten, familieleden en medewerkers moeten veel meer inspraak krijgen in het reilen en zeilen binnen de zorgsector. Ook dient de minister zakkenvullende toezichthouders en bestuursleden van zorginstellingen te kunnen ontslaan.

De alsmaar groter wordende lijst van misstanden in de zorg begint de SP de keel uit te hangen. Met enkele drastische voorstellen die de fractie donderdag zal indienen, moet er onder meer een einde komen aan het gegraai van topbestuurders en wanbeleid van toezichthouders.

Zelfverrijking

”Al tientallen jaren zien we dat het bestuurders zelf niet lukt om zelfverrijking, wanbestuur en grootheidswaanzin rond fusies in te dammen”, zegt Kamerlid Renske Leijten tegenover Metro.

”Als bestuurders en toezichthouders elkaar niet scherp kunnen houden, moeten we toe naar een situatie dat ze macht over een zorginstelling gaan delen met anderen”.

Vorige week kwam nog naar buiten dat 152 directeuren van zorginstellingen meer verdienen dan premier Rutte, waarbij er zelfs bestuurders zijn met een salaris van 4 ton. Deze berichtgeving zorgde voor veel woede onder de burgers, omdat er juist streng wordt bezuinigd op (ouderen)zorg.

Meer rechten

En er gaat wel meer mis, vindt Leijten. ”Het wordt hoog tijd dat medezeggenschapsorganen als de cliëntenraad en de ondernemingsraad, meer rechten krijgen om in te grijpen bij ingrijpende plannen als fusies, nieuwbouw en vastgoed, aanschaf van dure ICT-ondersteuning en de jaarlijkse begroting. Nu kunnen ze hun zegje doen, maar staan met lege handen als bestuurders en toezichthouders de andere kant op gaan. Dat is niet meer van deze tijd."

Ook vindt de SP dat de minister moet ingrijpen als bestuurders over de schreef gaan. ”De minister moet de bevoegdheid krijgen om bestuurders en toezichthouders te ontslaan bij gegraai van zorggeld, of het niet delen van de macht met de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad."

Opsporen wanbeleid

Andere voorstellen hebben te maken met het makkelijker kunnen opsporen van wanbeleid, het aanpakken van bestuurders en toezichthouders die kwaliteit niet dienen en het opsporen van malversaties met zorggeld.

Lees ook: 152 directeuren ouderenzorg verdienen meer dan Rutte

Een zorgaanbieder die kwaliteit van de zorg niet naleeft moet onder curatele komen te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De staatssecretaris regelt dat nu voor de verpleeghuizen, maar wat de SP betreft wordt dit voor de gehele zorg geregeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
SP: Minister moet graaiers binnen zorg ontslaan
Sluiten