Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 2 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Peuter uit huis geplaatst om rokende ouders

Dat mensen verslaafd kunnen zijn aan sigaretten mag geen verrassing zijn, maar vaak weten ouders wel dat roken in de buurt van hun kind niet bepaald goed is voor de gezondheid van hun zoon of dochter. Een Britse ventje (2) is dit weekend uit huis geplaatst, omdat zijn ouders teveel roken. Dat meldt The Mirror.

Ademhalingsproblemen

Het ventje woonde in een huis dat blank stond van de rook. De arme peuter heeft zoveel schadelijke stoffen ingeademd, dat hij ademhalingsproblemen heeft en een inhalator nodig heeft. De rechter oordeelde dat het knaapje uit huis moet worden geplaatst.

Een wijkverpleegkundige verklaarde dat de geur in een van de kamers haar deed “kokhalzen en hoesten”. Het huis waar de peuter in leefde, was bezaaid met lege pakjes sigaretten en gevulde asbakken. Zijn kleding en speelgoed stonken naar rook.

Lees ook: Scans tonen schokkende effect roken op baby

Niet bepaald een kindvriendelijke omgeving. Daarom heeft een rechter van de rechtbank in Hull bepaald dat het jongetje geadopteerd moet worden. Het jongetje is al eerder uit huis geplaatst. “Ik had gedacht dat het voor de ouders niet zo’n groot offer zou zijn om te stoppen met roken (of tenminste te stoppen met roken in huis) en ervoor te zorgen dat het huis schoon en opgeruimd is”, zo stelt ze in een schriftelijke uitspraak.

Impact op zelfvertrouwen

Hoewel het jongetje volgens professionals blij is wanneer zijn ouders in de buurt zijn, stelt ze dat de jongen veel schade heeft opgelopen door zijn ouders. “De impact op het zelfvertrouwen van een kind wanneer ze vies zijn en stinken, moet niet worden onderschat. Ze kunnen geïsoleerd raken en moeite ondervinden bij het sluiten vriendschappen.”

De conclusie van de rechter is dan ook helder: “Ik ben bang dat al deze zaken me tot de onvermijdelijke en zware conclusie leiden dat de risico’s voor de jongen veel te groot zijn wanneer hij bij zijn ouders blijft. Adoptie is nu in mijn ogen echt de enige optie.”

Ze concludeert dat de ouders echt wel van hun kind houden, maar simpelweg niet aan de behoeften van het kind kunnen voldoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Peuter uit huis geplaatst om rokende ouders
Sluiten