Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jun 2015 / 09:50 uur

Nog meer problemen voor ex-NS-topman Timo Huges

De NS wil geld terug van voormalig topman Timo Huges. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. Het gaat om het bedrag dat Huges in maart van dit jaar kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. "We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning”, aldus de zegsman.

De NS wil niet zeggen hoeveel geld wordt teruggevorderd. Huges kon een maximale beloning van 20 procent van zijn salaris krijgen. Het spoorbedrijf bekijkt nog hoe het geld wordt teruggevorderd. "Het zou kunnen dat hij geld zelf terugbetaalt of mogelijk moet het via een juridische procedure. We zijn daar nog over in overleg.”

Aanbesteding Limburg

Huges moest begin deze maand weg bij de NS wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen zegde daarna het vertrouwen in hem op. Volgens de RvC van het spoorbedrijf heeft Huges onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd over de aanbesteding in Limburg. In het onderzoek naar de onregelmatigheden bij NS-dochter Qbuzz kwamen volgens de commissarissen nieuwe feiten naar voren. Nadat het vertrouwen in hem was opgezegd, bood Huges zijn ontslag aan.

Lees ook: Hoe moet het verder met NS na vertrek topman?

De Staat, de enige aandeelhouder van de NS, was ook niet blij met de handelwijze van Huges. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde dat Huges ,,slordig, onjuist en in strijd met de wet heeft gehandeld”. Dijsselbloem liet ook weten dat de topman bij zijn vertrek geen financiële extra’s zou moeten krijgen.

Miljoenenschade

Vervoerder Veolia stelt op zijn beurt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die geleden is als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg. Een woordvoerster van Veolia bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld, blijkt uit de brief. Veolia vraagt de NS om een gesprek om de geleden schade in kaart te brengen en over afdoening daarvan te overleggen. NS krijgt tot dinsdag de tijd om te reageren. Anders stapt Veolia naar de rechter.

Lees ook: NS’ers flink ziek van ‘verziekte directiesfeer’

Schijnconstructie

Via een schijnconstructie huurde de NS rond de aanbesteding van het Limburgse ov een oud-directeur van Veolia in, die gevoelige informatie doorlekte. Ook de kosten van het gebruik van stations gaf de NS pas op het laatste moment door aan Veolia. Daardoor zegt Veolia geen goed bod uit te hebben kunnen brengen.

Veolia eist verder dat de NS alle informatie vernietigt die illegaal bij de spoorwegen terecht is gekomen. Veolia wil bij het vernietigen van deze informatie aanwezig zijn.

De NS kon vrijdag nog niet reageren. "We hebben de brief pas donderdagmiddag gekregen en gaan die eerst bestuderen”, zei een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog meer problemen voor ex-NS-topman Timo Huges
Sluiten