Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Miljarden Nederlands verzekeringsgeld naar wapens

Het geld dat consumenten in Nederland uitgeven aan levensverzekeringen wordt grotendeels besteed aan wapens en andere militaire goederen die in corrupte landen, waar dictatoriale bewindsvoerders de scepter zwaaien, worden gebruikt.

Acht van de tien grootste levensverzekeraars in ons land investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Dit blijkt uit onderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft laten doen naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.

Niet acceptabel

Consumenten reageren over het algemeen geschokt, zo toont een opiniepeiling aan. Van de verzekeringsnemers vindt 66 procent dergelijke investeringen, die bedoeld zijn als belegging, niet acceptabel en 81 procent van die groep is bereid hierom van verzekeraar te veranderen.

”Alle acht verzekeraars steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, tanks, (cluster)bommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saoedi-Arabië. Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie”, zegt Suzanne Oosterwijk van vredesorganisatie PAX. Zij kan zich niet voorstellen dat Nederlandse consumenten hier hun geld aan willen besteden.

Van de tien onderzochte verzekeraars investeerden alleen Achmea en ASR niet in wapenhandel. De acht andere bleken wel financiële banden te hebben met bedrijven als Lockheed Martin, BAE Systems en Airbus Group, die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

Uitschieters

De grootste uitschieters zijn Allianz met investeringen van ruim 2,6 miljard euro, Legal & General met ruim 2 miljard en APG (moederbedrijf van Loyalis) met 984 miljoen. Deze top drie wordt gevolgd door Aegon (805 miljoen), NN Group (235 miljoen), Generali (43 miljoen). Delta Lloyd (18 miljoen) en SNS Reaal (3 miljoen) hebben kleine investeringen in de onderzochte wapenbedrijven.

Uitgangspunt in het onderzoek was dat verzekeraars niet zouden moeten investeren in bedrijven die wapenhandel drijven met landen waartegen een wapenembargo geldt, onvrije landen, landen waar gewapende conflicten zijn, fragiele en corrupte staten en arme landen die een buitensporig deel van hun budget spenderen aan militaire uitgaven.

Lees ook: Saudi-Arabië importeert meeste wapens

Geen beleid

”Sommige verzekeraars hebben geen specifiek beleid voor investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapenhandel. Wij roepen de verzekeraars op dit soort investeringen uit te sluiten. Zo voorkomen we dat wapens in verkeerde handen terecht komen”, aldus Oosterwijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.