Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 15 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Lichaam Texel blijkt Syrische zwemvluchteling

De man die eind oktober aanspoelde op Texel, blijkt een 22-jarige vluchteling uit Syrië te zijn. Hij probeerde vermoedelijk eerder die maand vanuit de Franse havenstad Calais samen met een andere Syriër zwemmend het Kanaal over te steken. De twee verdronken bij de wanhopige zwemtocht naar Groot-Brittannië.

Het lichaam van de tweede Syriër spoelde pas in januari aan op de kust van het plaatsje Farsund in Noorwegen. Ondertussen had de politie van Den Helder achterhaald dat het zwempak van de man op het strand van Texel op 7 oktober in een winkel in Calais was gekocht.

Koop

Via informatie van de Europese politiedienst Interpol bleek dat het wetsuit van het in Noorwegen gevonden slachtoffer precies leek op dat van de man uit Texel. De winkel bevestigde dat er die dag twee zwempakken waren verkocht. Wie de kopers precies waren kon niet worden achterhaald.

Dit kwam pas aan het licht nadat een journalist van de Noorse krant Dagbladet in april het politiebureau van Den Helder binnenliep. De verslaggever had in Calais een in Engeland wonende Syriër ontmoet, die hem had verteld over zijn neef die al 7 maanden spoorloos was.

Vermist

De man van begin 20 had zijn oom op 7 oktober 2014 gebeld en gezegd: „Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen.” Sindsdien was niets meer van hem vernomen.

De Noorse politie had naar aanleiding van de reportage het DNA-profiel van de oom vergeleken met dat van het lichaam uit Farsund. Dit kwam alleen niet overheen. DNA van de moeder en de vader van de 22-jarige man uit Texel gaf wel een match. Wie de in Noorwegen gevonden vluchteling is, is nog altijd niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.