Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Kinderen high van lachgas uit slagroompatroon

Kinderen zijn er achter gekomen dat ze slagroompatronen kunnen gebruiken om high te worden van het lachgas dat erin zit. Gedragsdeskundige Kees van Overveld heeft deze patronen op straat zien liggen toen hij een avond meeliep met wijkagenten in Rotterdam. Hij vreest dat het spul een opstapje is naar het gebruik van softdrugs op jonge leeftijd.

Slagroompatronen

"Wijkagenten Sander Boer en Tom van Drunen hebben mij er op gewezen. Er lagen genoeg patronen op de grond. Volgens hen is er sprake van een plaag." Overveld zegt tegen Metro dat de agenten denken dat het gebruikt wordt onder de jeugd. "Ze signaleren steeds vaker slagroompatronen. Het gaat om kinderen vanaf elf jaar en ouder die ze gebruiken voor het lachgas dat erin zit."

Lees ook: Zo gemakkelijk belanden drugs in je drankje

De politie Rotterdam laat weten dat de wijkagenten zelf door een telefoonstoring niet te bereiken waren voor commentaar.

Pijnstiller

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en -smakend gas. Het wordt onder meer gebruikt als verdovingsmiddel bij de tandarts en in ziekenhuizen als kortdurende pijnstiller. Het wordt ook gebruikt in de voedselindustrie voor slagroomspuiten en nu dus ook als drug. Door middel van een patroon (van een slagroomspuit) wordt het gas in een ballon gespoten. Er wordt in en uit de ballon geademd en zo blijft het gas langer in je longen. Hierdoor worden gebruikers lacherig, voelen ze tintelingen en is er een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid.

"De wijkagenten zeggen dat de kinderen de patronen een leuk experiment vinden. Ze krijgen een high gevoel van het lachgas en zo worden ze volgens hen getriggerd om te zoeken naar langere momenten om dat gevoel te krijgen. In hun ogen zal dat waarschijnlijk softdrugs zijn waar ze naar op zoek gaan", zegt de gedragsdeskundige.

Zuurstoftekort

Uit een onderzoek van Trimbos, kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg blijkt dat het gebruik van lachgas genoeg risico’s met zich meebrengt.

Lees ook: Stiefmoeder scheert wietrokende zoon (12) als straf

Door het in- en uitademen in de ballon kan tijdelijk zuurstoftekort ontstaan. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Omdat gebruikers meestal een ballon gebruiken zal bij bewusteloosheid de ballon wegvliegen en krijgt de gebruiker weer zuurstof. Bewusteloosheid kan wel leiden tot ongelukkige valpartijen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.