Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Gezakt’ voor examen door nakijkfoutje docenten

‘Enkele leerlingen’ krijgen volgens de onderwijsinspectie jaarlijks te horen dat zij zijn gezakt voor hun examen, terwijl zij later toch geslaagd blijken te zijn. Het overkwam Marouane Kharbach.

Telefoontje

Twee weken geleden kreeg Marouane het door menig examenleerling gevreesde telefoontje van zijn school: hij was gezakt voor zijn havo-examen. Naast flink balen, betekende het nieuws ook dat hij niet naar het examenfeestje kon dat die avond op school werd gehouden voor de geslaagden. En een teleurgestelde vader die speciaal de dag van de examenuitslag van zijn zoon vrij had genomen.

Er zat niets anders op voor Marouane dan opnieuw de boeken in te duiken in een poging met een herkansing zijn havodiploma alsnog te bemachtigen.

Lees ook: Wereld helpt meisje bij examen social media

Check

Maar toen Marouane de volgende dag op zijn school in Rotterdam, het Melanchthon Schiebroek, kwam om zijn wiskunde B examen in te zien, bleek hij recht te hebben op een cijfer dat 0.1 punt hoger was. En daarmee was Marouane plotseling toch geslaagd.

„Ik wilde mijn examen inzien om te kijken wat ik fout had gedaan, zodat ik daarop kon hameren bij het leren voor mijn herkansing”, zegt Marouane. „Alles verliep gewoon heel normaal. Ik zag mijn fouten in en de punten klopten. Tot we bij de allerlaatste vraag kwamen. Het antwoord dat ik had gegeven was fout, maar een deel van de berekening klopte wel. En daarvoor zou ik een punt moeten krijgen. De berekening stond er wat klein, maar het stond er wel. Met die extra punt zou mijn behaalde 6,4 een 6,5 worden en dan was ik geslaagd.”

Procedure

De docent met wie Marouane zijn examen besprak, gaf hem gelijk. Maar daarmee was hij nog niet geslaagd. Examens worden door twee docenten nagekeken en ook de tweede corrector, van een andere school, moest de beoordelingsfout erkennen. „Meteen werd de directrice van mijn school erbij gehaald. Er werd mij gezegd dat ik maar naar huis moest gaan en uiterlijk over drie dagen de uitslag zou horen. Ook zeiden ze dat ik toch maar vast voor de zekerheid moest beginnen met leren voor de herkansing.”

Feestje

Van leren komt door de nieuwe spanning die dag niks en Marouane besluit de stad in te gaan. „Toen kreeg ik het telefoontje. ’Het feestje kan beginnen’, zei mijn docent. Ik was toch geslaagd.”

Marouane is blij, maar hij houdt toch ook een vreemd gevoel over. „Het gaat hier om een eindexamen dat door twee docenten is nagekeken, ik vind dat hier eigenlijk geen fouten in gemaakt mogen worden. Wat als ik dit examen niet had ingezien, maar had besloten een ander examen te herkansen?”

Incident

Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs laat weten dat de situatie van Marouane een uitzonderlijk geval is. „Er worden jaarlijks 200.000 examens afgenomen en een enkele keer komt het voor dat een leerling hoort dat hij gezakt is, maar later blijkt dat hij toch geslaagd is.”

Lees ook: Foutje van school: toch gezakt en wel op 0,1 punt

Ook andersom komt voor. Zo kregen twee leerlingen van een school in Sneek te horen dat zij geslaagd waren, maar achteraf bleek door een beoordelingsfout dat zij toch gezakt waren en een herkansing moesten doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.