Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 23 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Bierland België van troon gestoten door Nederland’

Dat Nederlanders graag een biertje drinken, mag geen verrassing heten. Maar volgens De Telegraaf telt ons land nu zelfs meer bierbrouwers dan het bierland bij uitstek: België. Dat heeft het dagblad dinsdag gemeld.

Jan Ausems, van de website Cambrinus.nl, houdt al sinds 1985 bij hoeveel brouwers er zijn in Nederland. Momenteel telt ons land er 312, terwijl onze zuiderburen niet verder komen dan 263. Ook het aantal brouwerijen neemt toe. In 2013 telde Nederland nog maar 165 brouwerijen, dit jaar zijn er al 34 bij gekomen.

Fijnproevers

Volgens de voorzitter van de Belgische nationale vereniging van bierproevers Zythos, Jan Rumes, is het een nek-aan-nekrace. "Het is fijn dat we eindelijk wat concurrentie hebben. In beide landen is het speciaalbier razend populair en neemt het aantal brouwerijen en mensen die een brouwerij huren voor het maken van hun eigen biertje toe.”

Dat er in België voor het eerst minder bier wordt gedronken, komt volgens Rumes doordat Belgen niet op volle kracht pils drinken. “Wij kiezen voor een speciaalbiertje. Daar drink je minder van, het is voor de fijnproevers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.