Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 29 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders bluffen erop los tijdens sollicitatie

Vier op de tien Nederlanders hebben weleens gebluft tijdens een sollicitatie. Mannen zijn betere bluffers dan vrouwen, mensen uit het westen overdrijven het vaakst. Over kennis (19 procent), het laatst verdiende salaris (16 procent) en werkervaring (11 procent) wordt het meest opgeschept.

Gesprekken

Mensen die bluffen, doen dit vooral bij sollicitatiegesprekken (73 procent) en in de onderhandelingsfase (31 procent). Op papier durven zij dit minder snel te doen. Twee op de tien scheppen op in hun brief, 13 procent overdrijft in het curriculum vitae. Dat blijkt uit onderzoek van het zakelijke online netwerk LinkedIn. Op dit sociale medium is het not done om je beter voor te doen dan je bent. ‘Slechts’ 4 procent van de bluffers overdrijft op LinkedIn.

Zelfverzekerd

Ruim vier op de tien Nederlanders geven aan zelfverzekerd te zijn over hun kwaliteiten. Deze groep (vooral mannen) zegt geen moeite te hebben om zich te profileren op de arbeidsmarkt. Mensen tussen de 40 en 49 jaar zijn het vaakst zelfverzekerd. ‘Slechts’ 13 procent van de Nederlanders geeft aan moeite te hebben om een visitekaartje af te geven. Bescheidenheid speelt daarbij een grote rol.

Droombaan

Ruim negen op de tien Nederlanders gaan voor hun droombaan, ook als hun profiel ‘maar’ voor 70 procent overeenkomt met de functie-eisen. Ruim de helft vindt dat een afwijkend profiel niet betekent dat je ongeschikt bent.

LinkedIncafés

Om werkzoekenden te helpen, tovert LinkedIn vandaag drie Starbucksfilialen om tot LinkedIncafés. Mensen kunnen hier terecht voor profieladvies van experts.

Met een compleet profiel kom je sneller in het vizier van potentiële werkgevers, heeft het zakelijke online netwerk onderzocht. Zo blijkt onder meer dat profielen met een foto veertien keer vaker worden bekeken dan profielen zonder foto. Leden die een opleiding aan hun profiel toevoegen, krijgen gemiddeld tien keer meer profielbezoeken. Ook wordt er vijftien keer vaker contact met hen opgenomen.

Het tijdelijke LinkedIn Profieladvies Café is te vinden bij de Starbucks Amsterdam (The Bank), Utrecht (Vredenburg) en Den Haag (CS). De experts zijn aanwezig tussen 09.30 en 13.30 uur.

Wat is jouw grootste blufactie tijdens het solliciteren geweest? En heeft het succes gehad? Wij horen het graag! Mailen kan naar [email protected]

Lees ook: Fors minder ontslagaanvragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.