Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 27 apr 2015

‘Mount Everest lijkt op crashsite van vliegtuig’

„Het doet mij denken aan de beelden van een neergestort vliegtuig.” De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold is een dag na de zware aardbeving in Nepal ‘nog steeds in schok’, zo schrijft hij op zijn blog. Het basiskamp van diverse klimgroepen op de Mount Everest omschrijft hij als ‘een rampplek’. „Sommige doden krijgen een gezicht: een cameraman die twee dagen in ons kamp rondliep leeft niet meer.”

Arnold lag zaterdagmorgen in zijn tent toen de grond opeens begon te schudden. Buiten zag hij ‘van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen’. Eigenlijk had de Nederlander tijdens de aardbeving op de berg Pumori moeten zijn, waar de grootste lawine naar beneden kwam. „Ik realiseer mij hoeveel geluk ik heb gehad. Omdat het sneeuwde op de Pumori, zagen we af van een wandeltocht daar. Ik had dit niet geschreven als het eergisteren zonnig was geweest.”

Lees ook: Dodental aardbeving Nepal nadert de vierduizend

Hel

Terug in het basiskamp trof Arnold een enorme ‘hel’ aan. „Zeventien mensen zijn helaas overleden. Onder een zeil liggen een aantal lichamen te wachten tot ze vervoerd worden. Ik zie veel persoonlijke spullen: een aantekeningenboekje, shampoo, slippers, een leesbril, van alles.”

Tot zijn frustratie kan Arnold niet veel doen. Het wachten is op helikopters om de gewonden een voor een naar beneden te vervoeren. „In de ochtend is het weer even helder, en zijn 35 gewonden per helikopter naar de hoofdstad Kathmandu vervoerd.”

Lees ook: Nederlandse bergbeklimmer: lawines op Mount Everest

Angst

De vele naschokken jagen de op de Mount Everest achtergebleven bergbeklimmers enorme angst aan: „We stormen de eettent uit als we een naschok denken te voelen of als er een lawine naar beneden valt. Twee dagen geleden hadden we de tent daar niet voor uitgekomen. Nu is het anders.” Arnold slaapt inmiddels uit voorzorg met zijn helm naast zijn slaapzak.

Inmiddels vertrekken diverse klimmers ‘halsoverkop’ naar beneden. Arnold vraagt zich af of dit verstandig is: „Voorlopig zitten wij op een plek die aantoonbaar veilig lijkt. De helft van het kamp is weggevaagd. De aardbeving heeft voor veel schade in de regio gezorgd. In Kathmandu zijn duizenden doden. Het vliegveld is gesloten.”

Vast

Arnold verwacht ‘voorlopig nog wel een paar dagen’ vast te zitten op de berg. „Ik kan mij niet voorstellen dat de expeditie nog een vervolg krijgt, maar 100 procent uitgesloten is het op dit moment nog niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Mount Everest lijkt op crashsite van vliegtuig’
Sluiten