Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 24 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Werknemer vaak aan lot overgelaten op zakenreis

Werkgevers verzuimen vaak om hun personeel veilig op zakenreis te sturen. Van de grote bedrijven heeft slechts 10 procent een reisprotocol om werknemers goed te informeren over hun reisbestemming.

Dat blijkt uit onderzoek van VCK Travel, qua grootte de derde zakenreisorganisatie van ons land. Bij een ongeluk of ziekte kunnen werkgevers voor alle kosten opdraaien als ze hun personeel niet goed hebben geïnformeerd over mogelijke risico’s. Werknemers voelen zich bij calamiteiten vaak aan hun lot overgelaten.

Verplicht

Eric van Denderen, Manager Corporate Accounts & Events van VCK Travel, benadrukt dat werkgevers bij wet verplicht zijn om zorg te dragen voor het welzijn en de veiligheid van reizende werknemers.

„Zij moeten hun personeel informeren over de veiligheidssituatie in het gebied, maar ook over de culturele verschillen en eventuele hulpadressen bij calamiteiten. Verder is het belangrijk dat er tijdens de reis voldoende contactmomenten met de werknemer zijn."

Noodzaak

De noodzaak van een reisprotocol voor werknemers is de laatste jaren sterk toegenomen, vervolgt Van Denderen.

„De aanslag in Tunis, de uitbraak van ebola en de opkomst van IS zijn recente voorbeelden van de wereldwijd steeds groter wordende onveiligheid."

Windesheim

De groep werkgevers die voldoende aandacht besteedt aan de veiligheid van het personeel groeit wel gestaag. Zo besloot Hogeschool Windesheim vorig jaar oktober de veiligheid van studenten en personeel bij reizen kritisch onder de loep te nemen.

Directe aanleiding was de uitbraak van het zogenoemde Marburgvirus, dat sterk lijkt op ebola, in Oeganda.

Risicolijst

„Als studenten naar een land willen dat bij ons op de risicolijst staat, wordt altijd een dagdeel over veiligheid en cultuur gesproken", vertelt Peter Lindhoud, adviseur internationalisering/ontwikkelingsprojecten bij Hogeschool Windesheim.

„Verder moet iedereen zich registreren voor een reis en geeft de school een nummer dat in nood 24 uur per dag kan worden gebeld. Bij calamiteiten is er nauw contact."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Lindhoud vindt wel dat veilig op reis gaan ook deels een verantwoordelijkheid van werknemers en studenten is. „Het is belangrijk dat zij zich zelf eveneens verdiepen in voor hen ‘vreemde’ landen en culturen. Wij raden iedereen altijd aan om zelf ook te kijken hoe de gezondheidszorg in elkaar zit en welke plekken je beter kunt mijden. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid."

Lees ook: Nederlanders gaan minder vaak op zakenreis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.