Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 30 mrt 2015 / 08:53 uur

‘Stop varkensleed in de kraamkooi’

Varkens in Nood en de SP willen een verbod op de kraamkooi. Een miljoen zeugen in Nederland brengen een kwart van hun leven vastgeklemd in een kooi door om jaarlijks tientallen biggetjes te baren. Dit veroorzaakt onnodig leed. „Er is een alternatief, maar de totstandkoming hiervan wordt belemmerd door de overheid die het laatste beetje financiering dat nodig is, heeft stopgezet”, zegt dierkundig ingenieur Madelaine Looije van Varkens in Nood.

Lees ook: Plofkippen en industrievarkens gewoon in vitrine keurslagers

De SP gaat hierover (samen met andere partijen) Kamervragen stellen. Zeugen baren jaarlijks twee tot drie keer. Bij iedere bevalling worden zij 35 dagen in een kraamkooi geklemd waardoor ze alleen kunnen staan of liggen. Dit vergemakkelijkt het werk van de boer en voorkomt dat de moeder de biggetjes dooddrukt. „Het leed is echter heel groot”, zegt Looije. „De zeugen raken dermate gestresst dat zij gestoord gedrag gaan vertonen. Sommigen overlijden zelfs aan een hartaanval.” Wageningse onderzoekers zien de kraamkooi als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij.

Pro Dromi

In 2010 werd een alternatief ontworpen door veertien zeugenhouders, het Pro Dromi kraamhok waarin moeder en biggen vrij kunnen rondlopen. In het ‘type 1,5’ wordt de moeder alleen de eerste dagen vastgeklemd om te voorkomen dat ze op haar biggen gaat liggen.

Onderzoek

De overheid heeft sindsdien 350.000 euro aan subsidie verstrekt voor onderzoek, maar plotseling stopte dit. Om de varkensboeren te overtuigen van het nut en de noodzaak – het kraamhok zou voor evenveel en zelfs gezondere biggen zorgen – is nog 160.000 euro nodig om het onderzoek af te ronden. „Het is zonde van het geld dat al uitgegeven is om het onderzoek nu niet af te maken”, zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir die samen met Henk van Gerven Kamervragen stelt. „Naast dat het dierenwelzijn bevordert, biedt het kraamhok ook economische kansen. Met een laatste relatief kleine investering, zo’n acht cent per zeug, kunnen wij deze innovatie aan andere landen verkopen. Het verdient zichzelf terug.”

Verbod

De SP wil weten of de overheid een verbod op de kraamkooi in de komende tien jaar wil instellen en of het gebruik van Pro Dromi bij nieuwe stallen verplicht kan worden gesteld. Bashir: „De consument wil ook dat er netjes met dieren wordt omgegaan. Daarbij is het vlees van een varken zonder stresshormonen van betere kwaliteit. De mens is degene die de vleesvarkens buiten proporties heeft gefokt waardoor kraamkooien nodig zijn. Het kan anders.”

Subsidieregeling

De IDHS-investeringsregeling waar boeren aanspraak op kunnen maken om dierenwelzijn te vergroten, is bij het overhevelen van de overheid naar de provincie verdwenen omdat provincies deze regeling nog niet geactiveerd hebben, zegt Bashir. Hierdoor ontvangen de boeren geen subsidie voor diervriendelijke investering. De SP wil dit weer teruggedraaid zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Stop varkensleed in de kraamkooi’
Sluiten