Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 8 feb 2015 / 12:27 uur

Wereldwijde commotie over Amsterdams bordelenplan

Het voornemen van Amsterdam om prostituees zelf een bordeel te laten runnen is wereldnieuws geworden. De afgelopen dagen stonden in tal van mondiale kranten, zoals in Duitsland en Engeland, artikelen over het plan. Zelfs media in Maleisië maakten zich druk om het toekomstige sekspaleis.

De gemeente wil een door sekswerkers zelf te runnen prostitutiebedrijf op laten zetten. Daarvoor gaat zij op zoek naar een partij die vijf prostitutiepanden wil overnemen en ze vervolgens wil verhuren aan een bordeel in zelfbeheer. Door de dames zelf de boel te laten runnen, dus zonder pooier, hoopt de gemeente uitbuiting en misbruik door derden te voorkomen. Sekswerkers reageerden direct enthousiast op het plan.

Ook kritiek

Nadat het nieuws bekend was geworden werd er al snel gesuggereerd dat de gemeente zélf een bordeel zou beginnen. Burgemeester Van der Laan wist niet hoe snel hij dat moest weerleggen. De gemeente begint geen bordeel, maar zoekt slechts een bonafide koper voor vijf panden die bereid is deze te verhuren aan prostituees.

Volgens de VVD wordt echter onderzocht of de gemeente zelf eigenaar kan worden om de panden aan een raamprostitutiebedrijf te verhuren, mocht er zich geen geschikte koper voordoen. ”Wij onderschrijven de bedoelingen van het stadsbestuur om de positie van Amsterdamse sekswerkers te versterken en misstanden als mensenhandel, uitbuiting en slechte werkomstandigheden te bestrijden, maar zijn zeer kritisch over de rol die de gemeente hierin moet spelen”, aldus de liberalen.

Onafhankelijke overheid belangrijk

Hoewel de VVD voorstander is van een coöperatie van zelfstandige sekswerkers die gezamenlijk een pand beheren en hun eigen bedrijfsvoering voeren, is de fractie van mening dat de gemeente hier een terughoudende rol in zou moeten spelen. ”De gemeente kan misstanden in deze sector beter tegengaan door toezicht te houden en te handhaven. Juist voor sekswerkers zelf is een onafhankelijke overheid van belang. Op het moment dat de gemeente ramen gaat verhuren, komt die in het geding.”

Het gaat om vijf panden op de Wallen, vier op de Oudezijds Achterburgwal en één aan de Boomsteeg. De panden werden in 2007 door de gemeente van Charles Geerts, ooit ’de koning van de Wallen’ genoemd, gekocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wereldwijde commotie over Amsterdams bordelenplan
Sluiten