Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 jan 2015
Leestijd: 7 minuten

Verdachten aanslag Charlie Hebdo gedood

Overzicht gebeurtenissen in Parijs:

Franse antiterreureenheden hebben vrijdagmiddag de terreurgolf in Frankrijk beëindigd. Het geweld dat begon met de aanval op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft in drie dagen zeker zeventien onschuldige mensen het leven gekost. Ook drie terroristen zijn dood.

De twee broers die de bloedige aanslag zouden hebben gepleegd op Charlie Hebdo werden gedood tijdens de bestorming van de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Ze hielden zich daar schuil en hadden iemand gegijzeld. Hetzelfde lot trof de terrorist die vrijdag mensen vasthield in een joodse winkel in Parijs.

De broers Chérif (32) en Saïd Kouachi (34) waren omsingeld en zijn uiteindelijk ook uitgeschakeld door de Franse antiterreureenheid GIGN. Hun gijzelaar overleefde de bevrijdingsactie.

Amedy Coulibaly die vrijdag in een joodse winkel in Parijs ook mensen had gegijzeld, kende Chérif Kouachi uit een terreurgroep. Hij is waarschijnlijk ook de man die donderdag een politieagente in Parijs doodschoot.

Hij eiste vrijdag voor de bevrijdingsactie nog dat de broers Kouachi een vrijgeleide zouden krijgen. Coulibaly dreigde gijzelaars in de winkel te doden als de schuilplaats van de broers zou worden bestormd. Na de inval bleek dat zeker vier gijzelaars waren gedood, waarschijnlijk door Coulibaly. Zeker tien gijzelaars hebben het pand levend verlaten.

Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo doodden de terroristen acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist.

Onder de gedode journalisten is hoofdredacteur Stéphane Charbonnier. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijver Michel Renaud zijn vermoord.

EINDE LIVE UPDATES

Update 17.50: Een lid van de speciale eenheid van de gendarmerie is bij de actie gewond geraakt, volgen meldingen van de nieuwssite 20 Minutes. Volgens Franse media begon de actie tegen de gijzelnemers omdat de broers schietend naar buiten kwamen.

Update 17.30: De gijzelaar in Dammartin is ongedeerd.

Update 17.20: De twee broers die de aanslag zouden hebben gepleegd op tijdschrift Charlie Hebdo, zijn gedood tijdens de bestorming in Dammartin-en-Goële. Dat meldt persbureau AFP.

Update 16.58: Er wordt geschoten en er zijn explosies bij de drukkerij. Grote rookpluimen komen nu omhoog. De politie in Dammartin is begonnen met de bestorming van het gebouw in Dammartin-en-Goële. Dat meldden Franse media.

Update 16:20: De terreurbroers hebben telefonisch contact met de man die vijf mensen vasthoudt in de joodse supermarkt in Parijs. Dat meldt de Franse nieuwszender France24 op gezag van de politie.

Update 15.45: De gijzelnemer in een joodse supermarkt in Parijs eist dat de broers die in Dammartin-en-Goële iemand gegijzeld houden, een vrijgeleide krijgen. Dat meldt de Franse zender TF1.

Lees ook: Updates gijzeling in joodse supermarkt in Parijs

Update 13:15: Ouders in Dammartin-en-Goële worden opgeroepen om hun kinderen niet op te halen van school. Volgens locoburgemeester Thierry Chevalier worden de scholen geëvacueerd en worden de kinderen elders ondergebracht, schrijven Franse media.

Ongeveer tweehonderd kinderen van drie tot tien jaar zouden vastzitten in een school in de buurt van waar de gijzeling plaatsvindt. De kinderen liggen op de grond, ver van de ramen af.

Update 12:49: De terroristen zitten in een kleine drukkerij, die hevig belegerd wordt door de GIGN. Het hele dorp Dammartin-en-Goële is hermetisch afgesloten, niemand komt erin of eruit.

Update 12:23: Onderhandelen met terroristen heeft zin. Dat zei oprichter van de elite-eenheid van de nationale politie GIGN Christian Prouteau voor radiozender France Info. “Ze denken altijd dat er een ontsnappingsmogelijkheid is. Dat biedt ons de mogelijkheid om te onderhandelen”, zei Prouteau.

Overigens heeft ook de politie bevestigd dat de dader die een agent in de Parijse wijk Montrouge doodschoot en de twee terreurbroers elkaar kenden. Eerder meldden verscheidene Franse media dit al.

Update 12:05: De twee broers die zich schuilhouden in Dammartin-en-Goële willen sterven als martelaren. Dat hebben ze volgens Franse media vrijdag gezegd tegen de politie, die contact heeft met de twee.

Een man beweert de broers eerder op de ochtend te zijn tegengekomen bij het bedrijfspand waar ze zich schuilhouden en zeker een persoon gegijzeld zouden houden. De verdachten zouden hebben gezegd: "Loop door. Wij vermoorden geen burgers", aldus de getuige tegen Franceinfo.

Update 11:50: De dader die gisteren een agent doodschoot in de Parijse wijk Montrouge en de twee terreurbroers kennen elkaar, zo melden verschillende Franse media. Ze zouden tot hetzelfde jihadistische netwerk, de zogeheten Buttes-Chaumont, behoren. Het netwerk is vernoemd naar het park in Parijs waarin ze rondjes renden om te trainen.

Update 10:55: De gijzelnemers die zich hebben verschanst in Dammartin-en-Goële zijn bijna zeker de broers Kouachi, verantwoordelijk voor de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Journalisten worden door de veiligheidstroepen gevraagd om meer afstand te nemen van de actie.

Update 10:43: De autoriteiten bevestigen dat de broers één gijzelaar hebben.

Update 10:23: Het Franse Openbaar Ministerie ontkent dat er doden gevallen zijn.

Update 10:17: De Franse politie heeft duizend agenten ingezet bij de gijzeling in Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse nieuwszender France24. Binnen enkele minuten zal die grote politiemacht overgaan tot actie, zei een woordvoerder tegen de zender.

Update 10:06: De Franse autoriteiten zijn gesprekken begonnen met de gijzelnemers in het dorp Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse zender iTélé. De antiterreureenheid GIGN is ter plaatse en zou de onderhandelingen voeren.

Update 09:57: Bij een schietpartij in de buurt van Parijs zijn zeker twee doden en twintig gewonden gevallen. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien. Andere bronnen spreken van één dode. De schietpartij vond plaats in het Franse dorp Dammartin-en-Goële. Vijf helikopters vliegen momenteel boven het dorpje, waar volgens Franse media één gijzelaar wordt gehouden.

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Omwonenden worden dringend verzocht om binnen te blijven. Meer informatie volgt.

Update 09:40: Er zijn schoten gehoord bij een politieachtervolging in het gebied waarin naar de broers Kouachi werd gezocht. Ook zouden de terroristen een gijzelaar hebben meegenomen. Dat meldt een bron vanuit de politie aan het Franse persbureau AFP.

De gijzeling vond plaats in een drukkerij het Franse dorpje Dammartin-En-Goële, gelegen in de Franse provincie Seine-et-Marne.

De enorme klopjacht op de twee voorvluchtige terreurbroers Chérif (32) en Said (34) Kouachi is nog altijd vruchteloos. Hele dorpen ten noordoosten van Parijs werden afgesloten en uitgekamd door zwaarbewapende agenten. Maar de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zijn nog steeds niet gepakt.

Lees ook: Klopjacht Franse politie op terreurbroers
Lees ook: Minister: één Hebdo-verdachte reisde naar Jemen
Lees ook: Column James Worthy: De lach hangt halfstok

Bos

De zoektocht verschoof donderdag van de hoofdstad naar het platteland van de regio Picardië. Agenten zochten urenlang naar de verdachten in een bosrijk gebied. In het plaatsje Longpont manoeuvreerden agenten behoedzaam door de straten: ze liepen met kogelvrije vesten, schilden en helmen op achter pantserwagens aan naar de huizen. De broers werden er echter niet aangetroffen.

Helikopters vlogen in de nacht van donderdag op vrijdag urenlang rond boven het zoekgebied in de regio’s Aisne en Oise ten noordoosten van Parijs. Speciale eenheden controleerden verkeersaders in het gebied. De talrijke wegafzettingen langs de hoofdweg RN2 door het gebied rond Villers-Cotterêt, Longpont en Crépy-en-Valois bleven in de nacht bemand om de vele zijweggetjes te blokkeren.

Kofferbak open

Vrijdagochtend controleren agenten alle auto’s op de wegen. Mensen moeten hun papieren tonen en de kofferbak van hun auto’s openen voor inspectie. Het onderzoek in Longpont door speciale eenheden gaat verder.

Naarmate de zoektocht langer duurt, wordt de situatie rond de twee verdachten ook steeds gevaarlijker, waarschuwt oud-onderhandelaar Christophe Campenne van de speciale politie-eenheid Raid. "Ze zijn wanhopig. Dat maakt hen gevaarlijker. We moeten proberen ze levend te pakken”, zei hij tegen de zender France Info.

Opnieuw toeslaan

Grote delen van Frankrijk blijven in een hoge staat van paraatheid. De grootste vrees is dat de mannen die woensdag twaalf mensen doodschoten op de redactie van het satirische tijdschrift opnieuw zullen toeslaan. In totaal zijn zo’n 85.000 manschappen ingezet om de verdachten te zoeken en steden te beveiligen.

Zwarte lijst

De twee stonden in de Verenigde Staten op de zwarte lijst. Dat meldden diverse Franse en Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag op basis van bronnen bij Franse veiligheidsdiensten.

De broers stonden al jaren op de zogeheten no-fly-lijst. Ze waren in de database opgenomen omdat ze bekend stonden als "verdachte internationale terroristen".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.